Gavran: Matica u obljetničkoj godini pokreće izradbu Nacrta Zakona o hrvatskom jeziku

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 12. siječnja 2022. - 10:49
Autor: 

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran predstavio je u ponedjeljak na program obilježavanja 180. obljetnice Matice hrvatske te najavio izradbu Nacrta Zakona o hrvatskom jeziku.

"Formirali smo radnu skupinu za izradbu Nacrta Zakona o hrvatskom jeziku", rekao je Gavran na konferenciji za medije i dodao kako su u toj skupini akademici August Kovačec, Stjepan Damjanović, Mislav Ježić te jezikoslovci Tomislav Stojanov i Mario Grčević.

Naglasio je da će uz petoricu uglednih jezikoslovaca Nacrt pripremiti i tri pravnika, a supotpisat će ga i hrvatski književnici, nakon čega će biti upućen u Hrvatski sabor.

Najavio je i da će Matičina izdanja ubuduće biti plasirana u veleposlanstva i lektorate hrvatskoga jezika po cijelome svijetu. 

Inzistiramo na dobroj atmosferi i uzajamnom uvažavanju, povećanju broja članova, osnivanju novih ogranaka i obnovi zamrlih te pojačanoj aktivnost matičinih odjela, rekao je predsjednik Matice i dodao kako se u Matičinim ograncima u Hrvatskoj i BiH te diljem svijeta planira više od 500 različitih kulturnih, znanstvenih i stručnih događaja.

Gavran ja najavio i pokretanje tribine "Sučeljavanja u Matici hrvatskoj". Prva će biti o uvođenju eura u Hrvatskoj, a u raspravi će sudjelovati Damir Zorić, Mladen Vedriš. Drago Jakovčević i Ljubo Jurčić, napomenuo je. Slijedit će tribine "Demografska perspektiva Hrvatske", "Sigurnosni aspekt migrantske krize", "Etika i pandemija", "Prijepori oko gradnje hidrocentrale Kosinj", "Položaj Hrvata u BiH" i druge.

Istaknuo je i da će se uz prvu tribinu pokrenuti i podcast te dodao da će predstavljanjem Matice na fakultetima u Hrvatskoj i inozemstvu nastojati privući mlade članove u Maticu hrvatsku.

Podsjetio je da su već potkraj prošle godine prostor namijenjen ograncima MH u dvotjedniku "Vijenac" povećali s jedne na dvije stranice te dodao kako planiraju i proširenje u obliku priloga na osam stranica pod naslovom "Ogranci i odjeli".

Najavio je poboljšanje rada mrežnih stranica te dodao da će u utorak biti objavljena bibliografija 33. broja "Hrvatskoga tjednika" uključujući i 34 zabranjeni broj da svima budu dostupni.

Gavran je najavio i održavanje sajma knjiga u Zagrebu na kojemu će se moći nabaviti knjige, kako one tiskane u središnjici, tako i one što su ih objavili ogranci.

Potpredsjednik Matice hrvatske Mario Jareb istaknuo je da će 180. obljetnica Matice biti obilježena i tiskanjem prigodne poštanske marke. Obilježavanje obljetnice počet će svečanom akademijom  21. veljače u Hrvatskom narodnom kazalištu, napomenuo je dodavši da će Matica organizirati i simpozije Matičini predsjednici posvećene pokojnim predsjednicima te ustanove.

Književni tajnik Božidar Petrač najavio je, između ostaloga, izlazak izabranih djela Vesne Parun i Slavka Kolara, koji će biti objavljeni u knjižnici Stoljeća hrvatske književnosti.

Gospodarski tajnik Matice Ivica Nuić najavio je znatniju suradnju gospodarstva s Maticom hrvatskom te dodao da se u tom smislu uvode, zlatni, srebrni i brončani donatori.

Glavni tajnik Mario Dominiković najavio je ishođenje dopuštenja knjižari Matice hrvatske da prodaje knjige i drugih nakladnika. Dodao je i kako posebnu pozornost treba posvetiti traženju kvalitetnih izvora financiranja obnove zgrade Matice hrvatske.

Matica hrvatska danas ima oko 4 tisuće članova, 123 ogranka, od kojih 100 u Hrvatskoj, 14 u BiH te diljem svijeta. Matica djeluje u 20 odjela u Zagrebu, a ima 31 zaposlenoga u središnjici.

(Hina)