"Božić u Ciboni" uz više od 1500 izvođača

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 27. prosinca 2017. - 10:55
Autor: 

Foto HINA/ Dario GRZELJ

Tradicionalni svečani koncert, 29. "Božić u Ciboni", koji se održava na blagdan svetog Stjepana, i ove je godine u zagrebačkom Košarkaškom centru Dražena Petrovića okupio istaknute glazbene umjetnike - soliste, pjevačke zborove i božićni orkestar koji su činili glazbenici Orkestra Kazališta Komedije i Jazz orkestra HRT-a, pod dirigentskom palicom Zdravka Šljivca.
Koncert najljepših božićnih pjesama, u izvedbi vrhunskih glazbenih umjetnika i zborova, darovali su Grad Zagreb i Hrvatska radiotelevizija (HRT), u suradnji sa Zagrebačkom nadbiskupijom.

U dva sata nastupilo je više od 1500 izvođača. Božićne pjesme izvodili su, među ostalim i Agape, Alan Hržica, Ana Opačak, Bojan Jambrošić, Bruno Krajcar, Gelato Sisters, Irma Dragičević, Ivan Šimatović, Lana Kos, Leon Košavić, Magdalena Bačanek, Marija Kuhar Šoša, Martina Zadro, Mia Dimšić, Mirko Švenda Žiga, Neda Parmać, Neno Belan, Nina Kraljić, Romana Pavliša, Sanja Parmać, Trio harfi Ćiković, Vanda Winter i Zsa-Zsa.

Nastupio je i proslavljeni violončelist Stjepan Hauser, kojemu je prije nastupa pjesmom čestitan imendan.

Nastupile su i Zvjezdice te brojni zborovi, KUD-ovi i klape, koji su kroz pjesmu pokazali kako se njeguje bogata božićna tradicija u Hrvatskoj. Među izvođačima bila je i Klapa Štorija iz Kaštel Kambelovca i mnogi drugi uz zbor Zajednice folklornoga amaterizma Grada Zagreba u organizaciji Drage Topolovca.

Ove godine, koja je u Hrvatskoj posvećena svetom Josipu, ozračje u Ciboni bilo je tomu svecu u čast. Stoga su im dobrodošli bili svi Josipi i Josipe, zborovi iz različitih dijelova Hrvatske i zemalja gdje Hrvati žive - osobito posvećeni svetom Josipu. Zborovi iz Zagreba, Osijeka, Splita, Pazina i Karlovca, uz posebne goste iznenađenja, činili su svehrvatski božićni zbor.

Program koncerta bio je uvod u 2018. godinu, koju su Europski parlament i Vijeće Europske unije proglasili Europskom godinom kulturne baštine.

Koncert "Božić u Ciboni" održan je pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je pozdravio prisutne, te Hrvatske radiotelevizije koja je kao i prijašnjih godina taj tradicionalni koncert prenosila na drugom programu Hrvatske televizije, drugom programu Hrvatskog radija, Radio Sljemenu te platformi HRTi.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da bi zagrebački Božić bio siromašniji bez "Božića u Ciboni" . "Ovo naše tradicionalno glazbeno i duhovno okupljanje izraz je naše ljubavi, pobožnosti, narodnog duha i odanosti našoj bogatoj hrvatskoj i zagrebačkoj tradiciji. Ponosni smo na naše tradicionalne božićne pjesme, ljubomorno čuvamo naše običaje i slavimo Božić u zajedništvu s cijelom domovinom te Hrvatima u dijaspori kao blagdan radosti, mira, obiteljskog zajedništva i ljudske solidarnosti", istaknuo je Bandić. Poručio je da danas kad i Božić postaje žrtvom komercijalizacije i banalizacije, više nego ikada moramo njegovati i pronositi njegov temeljni smisao.

Poručio je da nam Božić donosi optimizam i nadu koji toliko trebaju našem narodu.

Koncertu su nazočili crkveni dostojanstvenici i predstavnici društvenoga života. Pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski prenio je pozdrave i čestitke zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. Podsjetio je da je "Božić u Ciboni" počeo prije 29 godina na poticaj "Glasa Koncila" sa željom da animira vjernike ali i različite ustanove i organizacije kako bi se sa svojim darom uključili u veliki projekt obnove prvostolnice, zagrebačke katedrale.

Mons. Gorski poručio je da kada se "ugase lampice" - neka ne prestane ta gesta dobra te neka Božić bude trajno stanje našega naroda. Zahvalio je izvođačima te rekao da je na koncertu na simboličan način bila prisutna cijela Hrvatska i bili su "jedno srce i jedna duša".

"Tko nas je sabrao, tko je učinio to da nestanu naše razlike i da se ovdje osjećamo baš onako kako se trebamo osjećati - blizu Boga i blizu čovjeka. Onaj čije rođenje slavimo - Isus Krist" , istaknuo je Gorski i zahvalio izvođačima što su učinili nešto više od dobre glazbe jer je taj koncert bio i duhovni događaj.

Čestitao je imendan svima koji danas slave svog nebeskog zaštitnika te rekao da moli zagovor svetog Josipa da bdije nad našom domovinom i nad svim obiteljima.

"Svima vama želim da rođenje Isusovo donese spasenje u životu i da vam On, radi koga smo danas tu, u 2018. godini dade svoje dare nebeske i zemaljske, u izobilju. Svima vam bio sretan Božić i blagoslovljena 2018. godina", poručio je pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski.