Završna konvencija HGI – da Tivat opet bude tivatski!

Time to read
4 minutes
Read so far

Četvrtak, 20. listopada 2022. - 10:40
Autor: 

Sinoć je u Multimedijalnoj dvorani Općine Tivat održana završna predizborna konvencija Hrvatske građanske inicijative.

Nakon intoniranja crnogorske i hrvatske himne, nazočni su bili u prilici pogledati video spotove tj. poruke građanima, snimane u Boki, na poznatim lokacijama.

Na početku, prisutnima se obratio predsjednik Foruma mladih Mato Krstović:  „Nalazimo se u jednom izazovnom vremenu gdje je neophodno pokazati tko smo i gdje smo. HGI je izabrao samostalan put na predstojećim izborima kako bi pokazao da nije ničiji  ogranak i da misli svojom glavom. Tivat je projekcija ideje i djela naših predaka. Ubiremo plodove zahvaljujući konstrukciji nekadašnje  zamisli. Turbulentna vremena znače nove mogućnosti koje treba iskoristiti. Mislim da ne tražimo mnogo. Jednostavno se zalažemo za svoja osnovna prava, ni u jednom trenutku ne ugrožavajući nikoga.  Mi ne namećemo, već poštujemo, kako svoje tako i tuđe“. Krstović ističe da je Tivat dom pitomih i dobrodušnih  ljudi, koji iskreno  vole svaki njen kamen, bez nekog dubljeg interesa, već iz čiste ljubavi.

„Predlažem da koračamo i dalje putem istine i pravednosti, jer tako treba, jer jedino tako i znamo. Postulati HGI – ja su krajnje jednostavni…, svi imaju jednaka prava na lični imovinu, slobodu govora, nacionalnu i vjersku pripadnost. Pomogli smo svakome tko je došao u naš grad, poštovali ga i zvali ga svojim susjedom. Uvažavali smo njegovu pripadnost i njegova opredjeljenja, a zauzvrat tražili samo jedno – isto ono što smo i dali, čisto poštovanje“- rekao je predsjednik Foruma mladih, gospodin Krstović,  koji je svoj govor završio jednom simboličnom pričom, koju je ispričao svom sinu, učeći ga od malena pravim vrijednostima. 

Potrebu za obraćanjem je imao i Danijel  Radošević, koji je dugogodišnji član HGI – ja, ali prije svega prijatelj: „2022. godina je. Godine straha su prošle davno, kao i traženja kroz druge stranke. Zadnja je ura da kažemo tko smo i što smo i da stanemo ponosno uz stranku kojoj pripadamo. Ako politički ne participiramo, ne možemo opstati. Tražiti se dalje uz tzv. građanske opcije, osobito neke akcije, forume…, nastavit ćemo gubiti svoj identitet i nastaviti se odnarođivati i time davati primjer svega onoga što nismo i ne treba da budemo!Drago mi je što su se mnogi vratili doma, što su sve ovo što sam naveo uvidjeli i shvatili da su bili u zabludi“.

„Sudbine su nam određene sudbinama naših roditelja i svih predaka, koji su cjelokupno iskustvo unijeli u svoje potomke tako da ja nisam jedinka, nisam sam, ja sam zbir svih svojih predaka. Lagano se odreći od svoje prošlosti, to znači započeti novu povjesnicu, s novim imenom, postati Bokelj i osloboditi se tereta, etničkog i vjerskog identiteta kojega su ti predci ostavili da nosiš kao teret. Večeras smo mi dokaz da se može s lakoćom, s ponosom i bez dileme nositi taj teret svoje povijesti. Kada se ponosiš svojim predcima tada teret povijesti koji nosiš s lakoćom ostavljaš svojoj djeci da i oni kroz život prolaze s tim teretom i da se ne prestaju ponositi sa svime što nose na svojim leđima,

kao sudbinu. Duboko vjerujem da nitko naš, koji smo večeras nazočni na ovom skupu nikada neće osjetiti potrebu da se odrekne svoje povijesti i svojih predaka i da neće nikada posumnjati u svoju snagu i sposobnost da do kraja života nosi teret svoje obitelji i svoga naroda i da će uvijek naći načina da se odupre svim izazovima, i da kako kaže englesko-irski politolog Benedikt Anderson: I u suvremenom svijetu svatko, tko je normalan, može, mora i želi biti određene nacionalnosti“ , kazao je prisutnima Zvonimir Deković, jedan od  osnivača HGI – ja, koji preko 2o godina afirmira i zastupa sve ono što su programski principi i politika HGI – ja.

Potpredsjednik HGI – ja Ilija Janović je simbolično pitao nazočne kako se osjećaju u svom gradu: „Pitat ću vas da li se ugodno Tivćani  osjećate proteklih godinu dana i više u našem gradu. Ja se ne osjećam ugodno, ali mogu prošetati i šetam uzdignute glave. Ovo moramo promijeniti. Ali, samo je do nas. Imam osjećaj da su Tivćani shvatili da su pogriješili, kada su dali povjerenje onima koji su populistički nastupali, a nisu zavrijedili onu ideju, koju su navodno zastupali. Jedini koji ustanu i podignu glas smo bili mi, kada su svi gromoglasno šutjeli. Tu smo zbog vas i za vas. Tivćani vrlo dobro znaju kako prolaze Hrvati u ostalim strankama. Jedino pravo, iskreno vrednovanje,  mogu dobiti u HGI – ju, jedinoj stranci koja se ophodi s ljudskošću  prema svakoj osobi, pomažući svima koji  su nam se obratili. Pomogli smo i pomagat ćemo. Našu toleranciju,  trpeljivost i blagu narav ovi  ostali doživljavaju kao slabost, a ne kao stvar kulture i odgoja. Trebamo biti jasni – da bez našeg postojanja i bitisanja, posebno političkog, nema onog pravog  i starog duha Tivta. Nemojmo dopustiti mijenjanje Tivta“.

Na kraju, predsjednik HGI – ja Adrijan Vuksanović, izrazio je zahvalnost generalnoj konzulici Generalnog konzulata RH u Kotoru, na beskrajnoj potpori, koju nesebično pruža hrvatskoj zajednici i njenim predstavnicima u Crnoj Gori. Naglasio je koliko je sretan što je ova kampanja iznjedrila vrijedne, mlade ljude, s kojima možemo biti ponosni: „Oni su potvrda da ova stranka ima perspektivu i da vodi ispravnu politiku, da okuplja vrijedne, mlade i perspektivne ljude. Tivat živi jedno posebno vrijeme. I Hrvatska građanska inicijativa živi jedno posebno vrijeme. I u politici, a  i u životu jaki ste koliko možete da izdržite trenutke slabosti, vremena kušnje i nenaklonjenosti. I mi smo ove dvije godine ustrajno u raznoraznim nenaklonjenostima zastupali interese hrvatske zajednice, pokazavši da su to interesi i one najzdravije Crne Gore. Hrvatska građanska inicijativa je ove dvije godine u opoziciji, ali nije samo HGI u opoziciji, u opoziciji je i Tivat, jer kad Hrvatska građanska inicijativa nije tamo gdje joj je mjesto, onda nema stabilnog Tivta i političke stabilnosti, koju ne mogu donijeti oni koji nisu politički stabilni. Uspravno stojimo u gradu Tivtu, koji je upravo prepoznat po nama, našoj širini, koja je mogla primiti i one druge,  koji ljubaznost doživljavaju kao slabost. U nedjelju, vratit ćemo Tivat Tivtu“.

Vuksanović govori kako razumije svakog  tko želi  ostaviti trag te ističe da Hrvati nemaju potrebu za transparentima i muralima, iz razloga što stoji  Gospa od Škrpjela ispred Perasta, stoji katedrala. sv. Tripuna… To su naši preci ostavili te su to naši tragovi. Ističe da su upravo to naši tragovi i poruke i da je na nama  da ih čuvamo te nemamo potrebu za bilo kakvim  dodatnim dokazivanjem.

 „U nedjelju,  Tivat će opet biti tivatski, a mi nećemo šutjeti   ni pred kim. Pokazali smo da vitalitet i snaga nije u broju, nego u predanosti i srcu. Upravo u lojalnosti onoga što su kategorije identiteta.  Uvjeren sam u dobar rezultat,   jer to zaslužujemo, na radost ne samo Hrvata u Tivtu,  u Crnoj Gori, već svih dobronamjernih crnogorskih građana“ , kazao predsjednik HGI - ja  na kraju govora te pozvao prisutne da u nedjelju budu karika koja će značiti bolju budućnost Tivćana.