Završen 4. dan 27. izdanja Kotorskog festivala pozorišta

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 05. srpnja 2019. - 10:18
Autor: 

Četvrti dan 27. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu, koji je dio ovogodišnjeg KotorArt festivala obilježilo je nekoliko programa za djecu i roditelje.

U Kulturnom centru “Nikola Đurković” izvedena je norveška predstava za bebe, pod nazivom “Buji paji” u produkciji Dybwikdans i to čak u tri termina. Koncept predstave potpisuje Siri Dybwik, a u predstavi igraju: Gerd Elin Aase i Nils Christian Fossdal. “Buji paji” bebama je prezentirala svijet pjesme, pokreta i glazbe, prikazujući uspavanke u novim i tradicionalnim oblicima. Ova predstava istražuje umjetnički izraz koji je uspješno prikazan na sceni Kulturnog centra, gdje su umjetnici, djeca i odrasli zaista donijeli jedan umjetnički i društveni totalitet.

Također, u OŠ “Njegoš” u Kotoru upriličena su dva izvođenja predstave “Epske igrice: Zidanje Skadra” u produkciji Umjetničke grupe Hop.La! iz Srbije i Bitef Teatra. Režiju i dramatizaciju narodne pjesme radila je Anđelka Nikolić, a u predstavi su igrali Anita Stojadinović i Đorđe Živadinović Grgur. Predstava Epske igrice publici je donijela zanimljivo oživljavanje pjesme Zidanje Skadra.

Večeras će na Ljetnoj pozornici, u 21:30h biti izvedena predstava “Monstrumi” u produkciji Trupe Duda Paiva i Teatra Korzo iz Holandije, a čiji koncept i režiju potpisuje Duda Paiva. U predstavi igraju: Josse Vessies, Cat Smits i Tim Velraeds.

Monstrumi predstavljaju veoma lijep balans na granici između potpuno stvarnog i očigledno lažnog. Lutke Dude Paive su čudna stvorenja sa smiješnim glavama, krilima, repovima, rukama, nogama… Ovi mali monstrumi su pod Narcisovom kontrolom i publici će pokazati sve trikove koje ih je naučio: okrete, plesove, pjesmu, čak i kako da lete! Ali, Monstrumi mrze da izvode ove trikove. Zbog toga se pobunjuju protiv Narcisa, što navodi publiku da se zapita – tko je ovdje prava zvijer? Jedna stvar koja je jasna u ovoj konstantno promjenljivoj izvedbi je da ono što vidimo, nije i ono što dobijemo.

Prije ove predstave iz selekcije kazališnog programa, na Pjaci od kina će u 20:30h u okviru programa Dječjeg scenskog stvaralaštva publika imati priliku  pogledati predstavu “Batina je iz raja izašla”, Dramskog studija “Prazan prostor” iz Podgorice.

U Perastu će, kao dio programa Festivala gudača, u 21h biti upriličen koncert Bečka razglednica gudača.

Kad su u pitanju edukativno-teorijski programi, za danas je najavljen okrugli stol na temu “Značaj nacionalnih ASSITEJ centara i promocija pobjednika konkursa ASSITEJA”. Okrugli stol će u 18h biti organiziran  u Kulturnom centru “Nikola Đurković”.

Još drugih programa pripremljeno je za peti dan festivala, a kompletan program sa satnicom može se naći na stranici www.kotorskifestival.me.