Zabranjen rad ugostiteljskih objekata u Podgorici, Cetinju, Nikšiću, Ulcinju, Herceg Novom i Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 17. veljače 2021. - 15:59
Autor: 

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić kazao je da je od 8. februara primijećen porast broja novooboljelih ali i broja testiranih.

"Nivo obolijevanja je u porastu", navodi on.

Kao što sam i ranije rekao, vjerovatno ćemo sve više pooštravati mjere, dodao je on.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Dr Borko Bajić kaže da su odlučili da u gradovima Nikšić, Cetinje, Podgorica, Herceg Novi, Ulcinj i Kotor, zabrane rad ugostiteljskih objekata.

Bajić je kazao da se traže informacije od Instituta za ljekove i medicinska sredstva u vezi sa donacijom vakcina Petrosa Statisa.

Bajić navodi da što se tiče bolnice u Meljinama, radi se svakodnevno na komunikaciji sa bolnicama, kako bi se izdvojila potrebna oprema, te da rade na tome da se poveća broj ljekara.

Vjerovatno se duži period novi soj nalazi u Crnoj Gori

Galić kaže da postoje sumnje da ima veći broj oboljelih od novog soja koronavirusa, jer su došli do podatka da oboljele osobe nemaju veze sa putovanjima.

"Vjerovatno se duži period novi soj nalazi u Crnoj Gori. Ovaj soj je od 50-70 odsto zarazniji", kaže Galić.

On je naveo da više neće slati uzorke na analizu van zemlje. Kako je pojasnio to analiziranje veoma skupo košta, a laboratorija koja to radi je pretrpana poslom i dugo se čeka na rezultate.

Galić kaže da će pratiti efekat mjera, da ugostitelji neće biti zadovoljni mjerama, ali da ni građani nijesu zadovoljni epidemiloškom situacijom.

"Kao priprema za masovnu vakcinaciju moramo broj oboljelih da spustimo na prihvatljivu mjeru", kaže Galić.

Institut je kaže da predlagao zatvaranje granica, ali da su zaključili da otvorene granice nijesu uzrok povećanog broja oboljelih, već lokalna transmisija.

Kada je posrijedi obolijevanje od novog soja koronavirusa Galić kaže da još nema preciznih studija ali da ima pokazatelja da osobe koje su preležale kovid mogu da obole od novog soja.

"Tek ćemo u narednim godinama vidjeti koji su hronični problemi koje je korona donijela oboljelim osobama", pojašnjava Galić.

Pojasnio je da se u vezi sa donacijom Srbije radi o 4.000 doza odnosno da su to vakcine za 2.000 ljudi.

On je apelovao da se ne politizuje situacija sa koronavirusom.

Dr Ljiljana Radulović, direktorka Kliničkog centra Crne Gore kaže da je popunjenost kovid centra u KCCG oko 70 odsto.

Komentarišući izjavu predsjednika Mila Đukanovića da se sa vakcinacijom moglo početi u januaru Bajić kaže da se u odnosu na donaciju Petrosa Statisa radi o potpuno dvije različite situacije.

On je pojasnio da je donacija Srbije proizvod dugih pregovora dvije države, dok su zvaničan mejl kompanije Petrosa Statisa dobili od prije oko dvije sedmice.

"Razgovori dvije vlade sa proizvođačima su uslovili saradnju svih zemalja u regionu, saradanja sa Srbijom traje unazad dva mjeseca na različite teme", kaže Bajić.

 Autor: Antena M