Vuksanović se sastao s predsjednikom talijanskog Senata

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 06. prosinca 2017. - 8:55
Autor: 

Suradnju Skupštine Crne Gore i talijanskog Senata, koja je nedavno formalizirana  i potpisivanjem Protokola o suradnji na razini Odbora za europske integracije i politike EU dva parlamenta, obilježio je i jučerašnji  sastanak predsjednika i članova Odbora za europske integracije s predsjednikom talijanskog Senata.

Predsjednik Senata Pjetro Graso iskazao je svoju punu potporu procesu pregovora Crne Gore s  EU, te izrazio nadu da će predsjedavanje Bugarske Savjetu EU, koje počinje od 1.1., dati snažan poticaj daljem napretku naše države ka Uniji. Također, istakao je da države regije treba da ulažu napore u cilju jačanja diplomatskih kontakata i s ostalim državama EU. Predsjednik Vuksanović je izrazio zahvalnost  talijanskom Senatu na konkretnoj inicijativi za potpisivanje Protokola o suradnji na razini odbora, koji je pored Crne Gore potpisan samo sa Španjolskom  i Francuskom. Vuksanović je ukazao na to da je potpisivanje Protokola jasan dokaz legitimiteta Skupštine Crne Gore.

Spomenutom sastanku prethodio je susret s  diplomatskom savjetnicom predsjednika Republike Emanuelom di Alesandro, tijekom kojeg je potvrđena snažna potpora Italije procesu reformi u Crnoj Gori i njenom putu ka EU. Alesandro je izrazila zadovoljstvo kontinuiranim intenziviranjem političkog dijaloga dvije države i to ne samo na najvišem nivou, već u i različitim oblastima. Naročito je pohvaljena parlamentarna saradnja, koja se ogleda u brojnim i učestalim posjetima crnogorskih poslanika i talijanskih senatora.

Predsjednik i članovi Odbora za europske integracije izrazili su zahvalnost  na prilici da razmijene mišljenje i prokomentiraju  o aktualnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, izbornom zakonodavstvu, dinamici pregovora, ali i ostvarenim rezultatima u okviru procesa europskih integracija i realizacije geostrateških ciljeva.

Pored predsjednika Odbora Adrijana Vuksanovića, delegaciju Odbora u posjet Republici Italiji čine članovi Marija Ćatović, Mihailo Anđušić i Momčilo Martinović.

Danas se očekuju zajednički sastanci s  predsjednikom i članovima Odbora za politike EU oba doma parlamenta Republike Italije.