Vuksanović postavio pitanje Premijeru Markoviću

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 01. lipnja 2017. - 18:32
Autor: 

Protekle srijede, 31. svibnja, održana je posebna sjednica Skupštine Crne Gore, na kojoj su poslanici postavljali pitanja predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću, kao i ministrima. Na ovom Premijerskom satu, u ime Kluba poslanika manjinskih partija Bošnjačke stranke, Koalicije „Albanci odlučno“ i Hrvatske građanske inicijative, pitanje je postavio Adrijan Vuksanović. Njegovo izlaganje prenosimo u cjelosti, dok u video materijalu možete se upoznati i s odgovorom premijera Markovića.

„Poštovani predsjedniče Vlade,
 

U više navrata rekli ste da će Vlada imati poseban senzibilitet za razvoj lokalnih zajednica, i podsticati kapitalne i razvojne projekte u općinama, uključujući i partnerski odnos prilikom jačanja kapaciteta u korišćenju EU fondova. Međutim, činjenica je da se 2/3 općina nalazi u procesu finansijske konsolidacije, i zato se suočava sa značajnim teškoćama kad se radi o osiguravanju sredstava za sufinansiranje EU projekata. Ovaj problem postaje još značajniji ako se uzme u obzir da u sve većem broju programa općine moraju same finansirati sprovođenje projekata do momenta refundacije sredstava od strane EU, a ovo je proces koji može potrajati i godinu dana.  

Hoće li Vlada uspostaviti instrument financijske podrške općinama u procesu pripreme i implementacije projekata finansiranih od strane EU, u kojem modalitetu i u kojem finansijskom obimu? Razmatra li Vlada mogućnost uspostavljanja određene vrste rivolving fonda, iz kojeg bi općine koristile neophodna sredstva tokom sprovođenja projekata, a u koji bi ta sredstva vratile nakon refundacije od strane EU? 

Obrazloženje

U okviru finansijske perspektive Europske unije 2014. – 2020. godine, lokalnim samoupravama su na raspolaganju značajna bespovratna finansijska sredstva za realiziranje kapitalnih i strateški važnih projekata u interesu građana i lokalne zajednice. Također, potreba za većim ulaganjima će se pojačavati nakon pristupanja EU,  kad će nam na raspolaganju biti višestruko izdašniji strukturni i kohezioni fondovi Europske unije.

Za sprovođenje svih projekata koje finansira EU, crnogorski partneri (samim tim i općine) moraju osigurati i svoje finansijsko sudjelovanje, u prosječnom iznosu od oko 15% vrijednosti projekta. Osim toga, u velikom broju programa koje finansira EU, općine moraju iz sopstvenih sredstava da predfinansiraju realiziranje projektnih aktivnosti, do momenta refundiranje troškova od strane EU; ovo je proces koji u prosjeku traje i do godinu dana.

Sve ovo predstavlja veliko opterećenje za budžete većine općina, za koje projekti iz fondova EU predstavljaju značajnu priliku koja se ne smije propustiti, ali istodobno i iziskuju dodatne finansijske napore. Podsjećam da su projekti EU od posebnog značaja za siromašne crnogorske općine, koje zbog nedostatka finansijskih sredstava imaju manje kapacitete za njihovo realiziranje.

Također napominjem da je uspostavljanje instrumenta finansijske podrške općinama za predfinansiranje EU projekata također definisano kao jedan od strateških ciljeva Strategije reforme javne uprave 2014. - 2020. godine.

Odgovor tražim i u pisanoj formi.“