Vuksanović održao I. sjednicu Odbora za Europske integracije

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 24. prosinca 2016. - 8:33
Autor: 

Na jučer  održanoj sjednici, predsjednik Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore, Adrijan Vuksanović i članovi Odbora, pozitivno su se izjasnili o Prijedlogu zakona o budžetu Crne Gore za 2017. godinu, u dijelu koji se odnosi na potrošačku jedinicu Ministarstvo europskih poslova. Na sjednici je bilo riječi i o unapređenju rada Odbora u novom sazivu Skupštine.

Članove Odbora pozdravio je ministar financija Darko Radunović, koji je s Tamarom Gačević, načelnicom Direkcije za planiranje budžeta i Snežanom Radović, predstavnicom Ministarstva europskih poslova predstavio financijsku projekciju za narednu godinu.

 Tom prigodom istaknuto je da je godišnji budžet za 2017. godinu predviđen u iznosu večeg  od dvije milijarde eura, dok je za program Proces pridruživanja i pristupanja EU u okviru Ministarstva europskih poslova, predviđeno 1.271.904,32 €, što predstavlja uvećanje za 282.544,12 € u odnosu na 2016. godinu. Ipak, istaknuto je da je financijska projekcija usklađena s novim funkcioniranjem Ministarstva europskih poslova, u smislu da je preuzelo dio nadležnosti nekadašnjeg Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Snežana Radović, predstavnica Ministarstva europskih poslova pojasnila je da se povećanje uglavnom odnosi na potrebu osnivanja novih općih  službi u okviru Ministarstva, u skladu s novim Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji ministarstva.

Također, članovi Odbora su naglasili   da na cjelokupni pregovarački proces utjecaja ima budžet svih potrošačkih jedinica. Iz tog razloga, poslanici su se interesovali i za sredstva, predviđena za druga ministarstva i institucije u okviru ispunjenja obveza iz procesa pristupanja EU, te istakli da je neophodan sveobuhvatan uvid u korištenje ovih sredstava, imajući u vidu da Ministarstvo europskih poslova samo koordinira ovim procesom.

Odbor je matičnom Odboru proslijedio jednoglasno pozitivno mišljenje u kome je istaknuto da bi budžet Ministarstva mogao biti veći, imajući u vidu da je proces pristupanja EU jedan od ključnih strateških ciljeva Crne Gore.

Tijekom Sjednice bilo je riječi o nerealizovanim aktivnostima Odbora u 2016., kao i aktivnostima čija se realizacija očekuje u siječnju. Tom prigodom, dogovoreno je da se na narednoj sjednici razmotre mjere za unaprijeđenje rada Odbora.