Vuksanović odgovara liderima tri koalicije: Da li je poziv za ulazak u Vladu samo pokušaj kozmetičke intervencije na licu buduće vlasti

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 11. rujna 2020. - 13:48
Autor: 

Poziv lidera tri koalicije koje će formirati novu Vladu da u nju uđu i manjine koje nijesu prešle cenzus, za lidera Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića je očekivan.

Ipak, Vuksanović se pita se da li je taj poziv samo pokušaj kozmetičke intervencije na licu buduće vlasti kako bi se prikazala otvorena i široka prema međunarodnom javnošću ili se radi o iskrenom pozivu.

„To moje pitanje dobija smisao ako uzmemo u obzir sve ono što se dešavalo prethodnih dana. Ne mislim tu samo na incidente koji su bili upućeni prema manjinskim narodima u Crnoj Gori već i na jučerašnju situaciju koju smo imali u Kotoru kada je HGI osvojio zasluženi mandat u lokalnoj vlasti i kada je došlo do negodovanje buduće vlasti na državnom nivou, " kazao je Vuksanović za Antenu M.

Sa druge strane, tu su, ističe i neistiniti navodi lideri koalicije "Crno na bijelo" Dritana Abazovića koji je kazao da Vuksanović nije predstavnik hrvatske manjine, već poslanik Mila Đukanovića.

„To naravno nije istina. Mi smo u koaliciji sa Đukanavićem i našim ostalim partnerima sačuvali i izgradili naš subjektivitet, pa i kroz ona pitanja oko kojih nijesmo bili saglasni, a to smo jasno saopštavali na skupštinskim zasijedanjima. Tako da ja nijesam bio poslanik Mila Đukanovića, već poslanik HGI i kao takav predstavnik hrvatske zajednice u CG! Takođe, da napomenem još manje sam poslanik medijske labaratorije iz koje izašao Dritan Abazović, a koja je cijelo vrijeme sotonizirala HGI, i koja nije željela ni da objavi naš demantij, iako su to bili dužni", rekao je Vuksanović.

Kad se sve sabere, Vuksanović kaže da je zaključak sljedeći:

„Sa jedne strane vidimo da su im usta puna manjina i manjinskih prava, ali kad dođemo do konkretizacije te materije, onda vidimo da stvari ne stoje baš tako, ali vrijeme je pred nama i svi učesnici izbornog procesa pokazaće se".

Vuksanović je komentarisao i sporazum koji su juče potpisali lideri koalicija „Za budućnost Crne Gore", „Mir je naša nacija" i „Crno na bijelo"a kojim je, između ostalog, predviđeno da će poštovati Ustav- što znači da neće pokretati postupke za promjenu zastave, grba, himne, neće povlačiti priznanje Kosova, uradiće depolitizaciju ključnih institucija...

Jučerašnji sporazum je, kako je kazao, Vuksanović dobar samo za spolju upotrebu- međunarodnu javnost.

"Ali za unutrašnju upotrebu trebaće baš dosta napora da prevaziću sve ono što ih dijeli. Evo, sad će čuju i pošalice u redovima dojučerašnje vlasti koji kažu da smo znali da se za ovo zalaže DF i ostali politički subjekti onda bi glasali za njih. Mislim da ne postoji komplementarnost između tog spoljnog i unutrašnjeg, ali to je sad već na njima da prevaziđu", smatra Vuksanović.

Teško je, kaže, predvijeti i kada bi mogla biti formirana nova Vlada.

"Nije dobro za cjelokupno crnogorsko društvo ako budućoj vlasti bude jedini integrativni faktor mržnja prema Demokratskoj partiji socijalista", zaključuje lider Hrvatske građanske inicijative.

Izvor: Antena M