Vuksanović - nećemo odstupiti od svojih principa

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 16. lipnja 2023. - 14:00
Autor: 

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative i nositelj liste "HGI - Na pravoj strani svijeta" Adrijan Vuksanović izrazio je zadovoljstvo postignutim izbornim rezultatom i zahvalio biračima hrvatske, ali i ostalih nacionalnosti i potvrdio poruke iz kampanje da Crna Gora ekonomski, politički, sigurnosno i civilizacijski prirodno gravitira zapadnim vrijednostima i da joj je mjesto „na Zapadu“.

Što se tiče rezultata predizbornih lista koje su osvojile najveći broj glasova, Vuksanović je rekao da je Pokret Europa sad (PES) došao na valu jedne vrste nezadovoljstva, odnosno velike zasićenosti građana političkim temama. On je primijetio da se „stvara dominantna misao da se ekonomijom može riješiti sve, što nije istina, jer ekonomskim mjerama prethode političke, a zapravo vrijednosne odluke. Treba određeno vrijeme da vidimo koji je ideološki sadržaj Pokreta Europa sad". Kazao je da mu djeluje kao da se naša ekonomija svela na prosto zaduživanje koje će vremenom biti ostvarivano pod sve težim uvjetima i da to nije održiv model.

Predsjednik HGI smatra da je stvar političke kulture da predsjednik PES-a Milojko Spajić dobije priliku da formira vladu, kao nositelj liste koja je osvojila najveći broj glasova na izborima. On je iznio stav da HGI neće po svaku cijenu ulaziti u vlast i da moratorijuma na vrijednosna pitanja, što se njega tiče, ne može biti. HGI je i u skoroj prošlosti pokazao istu principijelnost kada je napustio tzv. manjinsku vladu premijera Dritana Abazovića, što je bila neka vrsta presedana na crnogorskoj političkoj sceni. Istakao je da u budućoj vladi mora biti mjesta za predstavnike stranaka manje brojnih naroda, ali i za one koji se nacionalno dominantno deklarira kao Crnogorci, koji su u prethodne dvije vlade bili skrajnuti.

 

Govoreći o položaju manje brojnih naroda u Crnoj Gori, on je primijetio da „ima gradova po sjeveru čije su lokalne administracije etnički jednoobrazne“ i da to nije dobra praksa. 

Kada je u pitanju izjava gospođe Jonice kojom ona osporava pravo listi HGI na osvojeni mandat, Vuksanović je rekao da vjeruje da takve interpretacije zakona može da razumije, ali da ima utisak da su tendenciozne, duboko nelogične i na izvjestan način diskriminatorne, jer hrvatskom narodu ograničavaju pravo na demografski rast i zastupljenost u Skupštini Crne Gore usprkos sjajnom rezultatu kojim je HGI nedvosmisleno - zakonski, moralno i politički - ispunio uvjet za stjecanje mandata.