Vuksanović govorio na predstavljanju knjige prof. dr. Gordane Đurović

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 27. travnja 2017. - 10:26
Autor: 

Jučer je ,u organizaciji Eu info centra, u Podgorici, održana javna debata pod nazivom “EU integracije Crne Gore i dalji koraci”. U okviru tribune predstavljena je i knjiga prof. dr. Gordane Đurović “Evropska unija i Crna Gora”. Na ovom događaju, koji je izazvao veliko zanimanje  studenata, govorili su Aivo Orav, šef Delegacije Europske unije u Crnoj Gori, Aleksandar Andrija Pejović, ministar europskih poslova, Adrijan Vuksanović, predsjednik Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore i sama autorica, prof. dr. Gordana Đurović.

Veleposlanik Orav između ostalog je rekao: „Zahvaljujući pravilima EU koja su primijenjena ovdje u Crnoj Gori, hrana je postala sigurnija, ali i igračke za djecu. Osnivanjem Agencije za borbu protiv korupcije, Crnogorci su dobili adresu za prijavu korupcije, dok bolja oprema za poljoprivrednike pomaže da se poveća poljoprivredna proizvodnja“.

Ministar Pejović izrazio je očekivanje da će Crna Gora ove godine otvoriti preostalih sedam pregovaračkih poglavlja i  ući u proces zatvaranja preostalih poglavlja. Posebno je istakao rad državnog tužitelja, kroz kojeg se ogledaju dobri rezultati naše EU integracije.

Domaćin, prof. dr. Gordana Đurović kazala je da su puno veće koristi od europskih integracija, nego troškovi. Izrazila je i zadovoljstvo velikom potporom javnosti za proces pridruživanja, koju politički subjekti moraju slijediti.

Adrijan Vuksanović pored vrijednosti koju čini Europska unija, naglasio je značaja zalaganja prof. Đurović, koja je na samom početku europske integracije dala nemjerljiv doprinos i ostala respektibilan autoritet u ovoj oblasti.

Nakon izlaganja sudionika, povela se dinamična rasprava u kojoj su studenti postavljali pitanja i davali komentare.