Vrhunska umjetnička imena i programi za Don Brankove dane muzike

Time to read
4 minutes
Read so far

Subota, 08. srpnja 2017. - 10:50
Autor: 

Šesnaesti Don Brankovi dani muzike koji će se održati od 13.7.  do 13. 8.,  kao dio IX.  Međunarodnog festivala KotorArt, i ove godine su osigurali izvođenja vrhunskih umjetničkih imena i reprezentativne programe u okviru prestižne međunarodne svetkovine umjetničke muzike.

„Uprkos značajno manjem budžetu ali zahvaljujući dodatnoj podršci Opštine Kotor, sponzora Lušticabay, Coca Cola, hotela „Palma“ i „Palmonbay“ te razumijevanju i solidarnosti umjetnika, i ove godine publici ćemo predstaviti vrhunske izvođače i izvanredne  programe. Od otvaranja i nastupa Gradske muzike Kotor, Bokeljske mornarice, preko nastupa svjetski priznatih i popularnih imena kada je u pitanju klasična muzika, do najboljih pijanističkih džez postavki, vokala, programa za najmlađe i preko 100 pratećih programa busking umjetnika – festival će ponuditi vrhunsku umjetnost“,priopćila  je PR KotorArta Sara Lakičević.

Festival je nastavio praksu poručivanja novih djela. Do sada su porudžbine KotorArta različitim povodima i za različite sastave realizirali kompozitori: Ivan Marović (povodom 200 godina rođenja Njegoša), Ivan Mudi (povodom 100 godina gradnje crkve Sv. Nikole), Nina Perović (povodom 450 godina Blažene Ozane i povodom decenije od smrti don Branka Sbutege), Žarko Mirković (povodom deset godina Don Brankovih dana muzike), Ivo Josipović i Aleksandar Perunović (povodom deset godina od smrti don Branka Sbutege) i Marko Kovač. Ovoj plejadi većinom domaćih kompozitora, ove godine se pridružuju još i Antonio Babić (Hrvatska), Uršula Jašovec  (Slovenija), Marijana Janevska (Makedonija) i Sonja Mutić (Srbija). Ukupno šest kompozitora će komponovati varijacije na lokalnu temu, tradicionalnu glazbu  Kola Bokeljske mornarice.

Sa izuzetkom tribina kompozitora u Zagrebu i Beogradu, vjerojatno nijedan festival u regiji  ne njeguje novo stvaralaštvo, naročito ne ono bazirano na povodima svoje baštine kao što to radi KotorArt po motivima kotorske, bokeljske i crnogorske povijesti i tradicije. Ove godine, kao povod za novu kompoziciju je  175. godišnjica Gradske muzike Kotor ali i tradicionalna suradnja, koju Bokeljska mornarica i KotorArt ostvaruju.

KotorArt Don Brankovi dani muzike ove godine ugostit će trojicu vjerojatno najvećih violinista regije: tu su novi umjetnički direktor Don Brankovih dana muzike Roman Simović, proslavljeni crnogorski glazbenik; Nemanja Radulović, svjetska violinistička senzacija; i decenijama jedan od sinonima umjetničke glazbe na ovim prostorima Stefan Milenković. Oni će na tri različita koncerta prikazati različite aspekte umjetnosti sviranja ovog instrumenta.

 U Kotor dolazi i vjerojatno najjača pijanistička džez postavka regije: Bojan Zulfikarpašić, Vasil Hadžimanov i Matija Dedić! Sva trojica će se kotorskoj publici predstaviti na koncertima na Ljetnoj sceni tijekom kolovoza.

Festivalski orkestar KotorArta ove godine čine glazbenici  iz četiri zemlje koji su položili međunarodnu audiciju organiziranu  tijekomzimskih mjeseci. Žiri na čelu s violinistom Romanom Simovićem, od preko 50 kandidata izabrao je one koji će u Kotoru izvesti dva od planirana tri programa.  Na prvom koncertu 13. 7.,  će upravo oni svirati Varijacije na temu Kola Bokeljske mornarice kao i pratnju u Bethovenovom klavirskom koncertu br. 1. Na drugom koncertu 18.7. izvest će program koji je u potpunosti posvećen poljskim kompozitorima,  a koji obilježava nastavak višegodišnje suradnje KotorArta s Veleposlanstvom Poljske. U okviru ove suradnje, prošlogodišnja završnica KotorArta pripala je jednom od najvećih kompozitora današnjice, Poljaku Kšištofu Pendereckom.

Solisti na dva koncerta Festivalskog orkestra KotorArta bit će pijanisti Ratimir Martinović renomirani kotorski umjetnik i sjajni mladi poljski pijanista, pobjednik međunarodnih natjecanja LukašKrupinjski. Rukovođenje orkestrom je povjereno provjerenim dirigentima: VahanMardirosijan (Jermenija - Francuska) će dirigirati i koncertom 13. 7. dok će Bartoš Žurakoviski, koji je nedavno dirigirao i Crnogorskim simfonijskim orkestrom, biti angažiran za koncert 18. 7.

KotorArt, u suradnji s Lušticom Bay već drugu godinu realizira  predstavljanje našeg poznatog gitariste Miloša Karadaglića, ekskluzivnog umjetnika Dojče gramofona. Miloš će i ove godine biti domaćin koncerta u čarobnom ambijentu ovog novog grada u nastajanju.

U suradnji sa Coca Colom, KotorArt organizira  tri reprezentativna koncerta na kojima će se predstaviti nešto popularniji glazbeni  žanrovi u standardnim ali i novim postavkama.

Među vokalnim umjetnicima, ove godine se ističu: PumezaMačkiza, kao gošća programa “Miloš Invites”, južnoafrički sopran raskošnog glasa koji je već prepoznat na mnogim meridijanima; Amira Medunjanin, kraljica sevdaha; Bisera Veletanlić i Gabi Novak koje će po prvi put udružiti snage na posljednjem koncertu ovogodišnjeg KotorArta.

 Komorna glazba je na ovom festivalu uvijek brižljivo njegovana. Tako nam ove godine dolaze “Đavolji trileri”, ansambl nekonvencionalnih izuzetno nadarenih francuskih glazbenika  koji će nastupiti sa NemanjomRadulovićem. Kvartet “Stringattached” sačinjen od izuzetnih pojedinaca predvođen koncert-majstorom Nirnberške filharmonije, violinistom Stankom Madićem, bit će gosti na koncertu “Miloš invites”. Komorna glazba  bit će okosnica koncerta “Roman i prijatelji” na kom će, pored Romana Simovića i Nemanje Radulovića još nastupiti i izuzetni čelist Đovani Njoki, profesor Univerziteta “Mocarteum” u Salcburgu, AljonaBaeva, svjetski afirmirana violinistica izuzetna Milena Simović violinistica koja je zatvorila prošlogodišnji festival Bemus, Dragan Đorđević jedan od najboljih čelista regije  te pijanistica  Olga Sitkovetski iza koje su koncerti u najprestižnijim dvoranama svijeta. ”Tango Compas”  predvođen Markom Hatlakom na harmonici iz Slovenije i drugim sjajnim glazbenicima a ovog ansambla činit će podršku Stefanu Milenkoviću izvodeći tango –glazbu strasti.

 

KotorArt Don Brankovi dani muzike su do sada objavili dvije knjige s djelima don Branka Sbutege kao i djelo „Ozana“, dr. Antuna Sbutege, povodom 450 godina smrti Blažene Ozane. Također, ova manifestacija zajedno sglazbenom školom Kotor realizira Kotorsku koncertnu sezonu, a prošle godine je, u suradnji s RTCG bila koproducent filma “Decenija”, koji je bio posvećen desetogodišnjici smrti don Branka Sbutege. Ove godine, kotorski nagrađivani redatelj Dušan Vuleković realizira  film - ovogodišnju porudžbina festivala, koji za temu ima upravo glazbu  i druge umjetničke aspekte koje prate Kolo Bokeljske mornarice.  KotorArt posebnu pozornost  posvećuje najmlađoj populaciji, bilo da se radi o onima koji su već krenuli u glazbenu školu ili onima koje tek treba animirati za ovu umjetnost. Dva su programa posvećena upravo njima: Tradicionalni Koncert Muzičke škole Vida Matjan kojim se ove godine obilježava i sedam decenija postojanja ove značajne glazbene  ustanove.

I programi pod nazivom KotorArtić, koji će se u formi radionica realizirati od 22. 7.do 3. 8.na pjacama Starog grada. Pored ovih programa, u planu je predstavljanje KotorArt Talenata na koncertu u hotelu Regent 31. 7. Na različitim kotorskim  pjacama događat će se i prateći programi KotorArta. U pitanju je preko 100 nastupa glazbenika  i performera za koje je KotorArt raspisao audiciju. Svirajući i kreirajući posebne sadržaje umjetnosti na pjacama ovi događaji imaju za cilj da sam umjetnički sadržaj pronađe publiku, da umjetničku muziku “izvede” na otvoren, javni prostor, gdje joj je, naročito u slučaju grada Kotora, apsolutno i mjesto.