„Večer Boke u Mostaru”

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 30. svibnja 2019. - 11:57

Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Glavna podružnica Mostar u četvrtak, 30. svibnja, s početkom u 19 sati u Maloj dvorani/amfiteatru Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, organizira predstavljanje knjiga prof. dr. sc. Vande Babić „Kulturno pamćenje-ogledi o hrvatskoj kulturi i književnosti Boke“ i „Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture“ i premijera dokumentarnog filma „Kad splasnu jedra“, scenarista i redatelja Bože Vodopije.

Uz autoricu, prof. dr. Vandu Babić i redatelja, Božu Vodopiju, u promociji sudjeluju i prof. dr. Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak, prof. dr. Miroslav Palameta, bivši predsjednik HKD Napredak-Glavna podružnica Mostar, a moderator je Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak-Glavna podružnica Mostar.

Večer Boke u Mostaru donosi nam riječju i slikom priču o Zaljevu svetaca koji je neizostavan i vrijedan dio sveukupne hrvatske baštine. Svi koji dođu na promociju, a pozivamo i sve Napretkove stipendiste u Mostaru da se odazovu predstavljanju knjiga i promociji filma, imat će prigodu čuti zašto je važno posjetiti najjužnija marijanska svetišta crkve u Hrvata, otoke Gospu od Milosti i Gospu od Škrpjela, što je Petar Zrinski radio u Perastu davne 1654., a Matija Zmajević u Rusiji. Tko je Ivo Visin, prvi Hrvat koji je brodom oplovio svijet i kako se stvarao HKD Napredak i obnovio u Boki 1998.

Ove dvije knjige progovaraju o Hrvatima Boke tijekom svih povijesnih (ne)vremena, hrvatskom kodu u književnosti, ali i o kulturalnom pamćenju koje u sebi nosi kulturu sjećanja kao model proučavanja kultura koje danas ne pripadaju granično Republici Hrvatskoj ali u sebi temeljno nose pečat hrvatske kulture i neizbrisiv kod pripadanja matičnoj zajednici.

Knjiga, Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture, svojevrsni je brevijar svakom Hrvatu Boke, kako onom koji je ostao na svom ognjištu tako i onom koji ga je morao ostaviti. Ona je na neki način i udžbenik vodičima u Crnoj Gori i kao takav naći će put ka Zavodu za udžbenike u CG, ali je i putokaz svima koji hodočaste u Zaljev svetaca. On je napisan kako bi se povijesne činjenice sačuvale, otrgle zaboravu, ali i prešućivanju ili iskrivljavanju. Autorica prof. dr. sc. Vanda Babić, redovita je profesorica Sveučilišta u Zadru koja kroz svoj znanstveni i kulturni rad promiče hrvatski kod rodne joj Boke ali i među prožimanja hrvatsko – crnogorske kulture i književnosti. U trećem mandatu je dopredsjednica HKD Napredak Zadar. Poseban interes i briga su joj autohtoni Hrvati koji su ostali izvan avnojevskih granica i drži ih glavnom okosnicom kulturološke slike hrvatske nacije tako da su joj Bosna, Hercegovina i Boka trokut u kojemu se nalaze bitne kulturološke vrednote hrvatskog naroda koje treba još jače zaštititi i podržati. Dobitnica je brojnih nagrada od kojih posebno ističe Zahvalnicu Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore za promicanje i očuvanje baštine Hrvata Boke kotorske (2019.).

Hrvatsko izdanje knjige Kulturalno pamćenje, ogledi o hrvatskoj kulturi i književnosti Boke, Zagreb, 2018., objavila je naklada Jurčić i može se nabaviti izravno putem nakladnika ili u knjižarama u RH, a knjiga Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture dostupna je u prvom izdanju  u Jutarnjem listu, a u drugom kod sunakladnika HNVCG u Boki kotorskoj. Zbog velikog interesa planira se drugo izdanje.

Dokumentarni film „Kad splasnu jedra“, u trajanju od 30 minuta, scenarist i redatelja Bože Vodopije u produkcija HRT, proizvodnja 2004.godine, kroz prizmu življenja i stradanja obitelji Tomić i Brajnović u Dobroti kraj Kotora, oslikava život hrvatske nacionalne zajednice u Boki kotorskoj.

 Propašću jedrenjaka završava tzv. „zlatno doba Boke kotorske“, a nakon Prvog svjetskog rata i stvaranjem Jugoslavije zbog stalnih pritisaka  i progona, osobito u doba komunizma, nekoć većinski narod postaje manjina. Na koji način su tamošnji Hrvati unatoč nesklonim povijesnim okolnostima ipak uspjeli očuvati i starodrevnu Kotorsku biskupiju, i svoj nacionalni,  vjerski i kulturni identitet?

Božo Vodopija, diplomirani novinar, rođen 1959.,  u Močićima, Konavle. Radio kao direktor i glavni urednik tjednika „Dubrovački vjesnik“, upravitelj HRT centra Dubrovnik, urednik HTV studija Dubrovnik, novinar-urednik u HRT centru Dubrovnik, generalni konzul RH u Crnoj Gori, voditelj Odjela za medije Dubrovačke biskupije za vrijeme posjeta sv. Ivana Pavla II, član ratnog Kriznog stožera općine Dubrovnik za informiranje… Autor radijskih serijala „Sjaj zgaženog križa“ i „S Hrvatima Boke“, zbirke pjesama „Anno domini 1976.“, urednik više knjiga i publikacija.

U produkciji HRT-a, scenarist i redatelj je više od dvadeset dokumentarnih filmova: najčešća tematika hrvatsko iseljeništvo, Domovinski rat i  Crkva u Hrvata. Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman dodijelio mu je Spomenicu Domovinskog rata, medalju „Oluja“ i Red hrvatskog trolista.