Ususret Tijelovu održan koncert duhovne glazbe na ostatcima Ratačke opatije

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 09. lipnja 2023. - 10:42
Autor: 

Uoči svetkovine Tjelova, u srijedu 7. lipnja, na ostatcima Ratačke opatije, pod geslom „Oživimo svetište Gospe Ratačke!”, održan koncert duhovne glazbe Stijepa Gleđa Markosa.

Koncert je organizirala župa Sv. Marije iz Sutomora, a okupio se veliki broj vjernika. Također su prisustvovali Apostolski nuncij za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, mons. Francis Assisi Chullikatt, barski nadbiskup i administrator Kotorske biskupije mons. Rrok Gjonlleshaj, hrvatski veleposlanik Veseljko Grubišić, direktor Direktorata za suradnju s vjerskim zajednicama Ministarstva pravde Crne Gore Dragan Radović, dopredsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Perić, umirovljeni nadbiskup mons. Zef Gaši i umirovljeni biskup mons. Ilija Janjić.

Prije samog početka koncerta, uvodnu riječ imao je nadbiskup Rrok Gjonlleshaj, istaknuvši da je to svetište vrlo poznato i važno, ne samo za katolike i Katoličku Crkvu, nego i za državu Crnu Goru.

„Svima je poznato kako se ovo mjesto do sada tretiralo, ali trebalo bi da tome dođe kraj. Ako se zove i jest svetište, onda se tako treba i mora tretirati. Budimo odlučni da ga tako doživljavamo. Neka se ovdje slavi Bog, neka se ovdje propovijeda o časnom i poštenom životu, o blaženoj Djevici Mariji, o ljubavi, miru, radosti… Neka se ovdje ljudi uče o svetom životu, svetosti. Ovo mjesto je bilo bitno kroz sve vjekove u prošlosti, neka tako bude i danas i sutra. Isus je uvijek isti, jučer, danas i zauvijek, a mi smo dužni uvijek biti zahvalni Bogu i uvijek slaviti Boga i blaženu Djevicu Mariju koja nas ovdje okuplja. Neka se svi opametimo i da se u svakom trenutku i na svakom mjestu slavi Bog”, poručio je Gjonlleshaj, koji je također govorio o jednom od najvećih svetkovina – Tijelovu.

Apostolski nuncij za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, mons. Francis Assisi Chullikatt izjavio je da im je želja oživjeti to sveto mjesto gdje su nekada živjeli Benediktinski opati.

„Naš zadatak je da rasvijetlimo svjetlost u svijetu i na taj način širimo našu vjeru u Krista. Danas se potrudimo oživjeti sjećanje na benediktinske opate koji su svojim prisustvom osvijetlili ovo mjesto. Njih fizički nema danas, ali njihov duh je prisutan među nama”, istaknuo je mons. Chullikatt.

O povijesti Ratačke opatije govorio je Vlado Marvučić. Okupljene je pozdravio inicijator koncerta i upravitelj Ratačke opatije don Dejan Turza, te je darovano zvono koje su pomorci poklonili u zavjet Ratačkoj opatiji. Simbolično je zvono predao Nikola Marvučić u ime svih pomoraca.

Moderatorka programa, Ana Čakalović, predstavila je biografiju Stijepa Gleđa Markosa.

Markos je započeo koncert izvodeći pjesmu „Oče naš” na aramejskom jeziku. Izvodio je pjesme poput „Marijo, o Marijo”, „Jeshua”, „Dotakni me Isuse”, psalme 23 i 88, kao i svoju autorsku pjesmu „Isus je štit”.

„Počašćen sam što sam, nakon 600 godina, prvi koji je pjevao ovdje. Bila mi je čast i radost. Nisam znao što me čeka i kakav će zvuk biti, ali nešto se dogodilo. Svi smo se nekako povezali kao jedno u duhu. Dogodila se jedna fuzija u kojoj sam uživao cijelu večer”, izjavio je Markos za Radio Bar i Bar Info.

Kada je dobio poziv od don Dejana za nastup, odmah je pristao.

„Bio je to izazov za mene, kada mi je don Dejan poslao video na kojoj se vidi ova lokacija. Oduševio sam se, a i inače sam ljubitelj ovakvih lokacija, ambijenta, posebno ako je to bila prije crkva. Ovdje su se događale svete mise i siguran sam da ovo područje ima poseban blagoslov i veliku duhovnu težinu“, rekao je Markos.

U Crnoj Gori, kako ističe, ima puno prijatelja, dugo godina je nastupao na festivalima i osvajao nagrade.

„Ovdje sam kao da sam kući, toliko je lijep ambijent, a posebno ovaj razrušeni benediktinski samostan. On odiše nekom snagom duha koja je meni pomogla da pjevam i izvodim pjesme. Baš sam uživao, opet bih ovdje došao i ponovio sve“, zaključio je Markos.

Na kraju koncerta, uslijedilo je i posluženje koje su domaćice Šušanja i Spiča pripremile.

Na istom mjestu, 8. lipnja je služena misa povodom Tijelova, koju je predvodio Apostolski nuncij za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru mons. Francis Assisi Chullikatt.

Nakon mise i tijelovske procesije, nunciju je uručena slika Ratačke opatije, a domaćicama statue Sv. Obitelji, kao zahvalnost za sve što rade za tu župu.

 Izvor: ika.hkm.hr