Uskrsni koncert zbora katedrale sv. Tripuna

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 27. travnja 2016. - 18:47

Pod nazivom “Resurrexit” u nedjelju, 24. travnja s početkom u 19 h, katedralni zbor sv. Tripuna pod ravnanjem prof. Andree Orlando predstavio je brojnim posjetiteljima kotorske katedrale dio svog uskrsnog repertoara. Kako je na početku koncerta u obraćanju slušateljstvu don Robert Tonsati pojasnio, «uskrsno slavlje Crkve traje pedeset dana. Stoga nas ovaj koncert koji se održava u sredini Uskrsnog hoda, želi podsjetiti na naš najveći blagdan, i prikladno je što započinje skladbom koja nam kaže daje  Bog ondje gdje je ljubav i prijateljstvo, i da Bogu možemo istinski pjevati samo onda ako živimo u istinskom prijateljstvu s bližnjima». Koncert je  započeo izvedbom gregorijanskog korala «Ubi caritas», u kojem je solist bio Saša Barjaktarović.  Odabir skladbi bio je koncipiran prema liturgijskom ciklusu, tako su prvom dijelu koncerta izvedene skladbe koje pripadaju Velikom tjednu, među kojima i Homenov “Puče Moj”, Vuletinova “Stala plačuć” koja je praizvedena prošle godine u Katedrali, Palestrinin “O Gospode”. Zbor je izveo i druge gregorijanske skladbe poput “Na Isusov se spomen” i “Regina coeli”, pokazujući da tako njeguje autentično pjevanje Zapadne Crkve, kojemu liturgija pridaje prvo mjesto i načasnije mjesto.

U uskrsnom dijelu koncerta zbor je izveo više skladbi od kojih ističemo drevnu hrvatsku uskrsnu pjesmu “Pjevaj hvale Magdaleno” čiji zapis seže u 18 st., kada je objavljena u zbirci Cithara Octochorda, te Igrecov “Ti nam bijaše”. Jedna od posebnosti ovog koncerta bila je praizvedba skladbi koje su se na našem području mogle čuti po prvi puta, poput kompozicija proslavljenog talijanskog skladatelja Marca Frisine. Od Frisininih skladbi izvedene su “Cantico dell’Agnello”, “Anima Christi” u kojoj je solist bio Almir Muratagić, te “Pacem in terris”. Uz orguljsku pratnju prof. Lidije Molčanove, dodatni sjaj izvedbi priredila je Nela Drašković koja je svirala obou.

Koncertu je nazočio kotorski biskup mons. Ilija Janjić, katedralni župnik don Tonći Belan, te drugi svećenici kotorske biskupije, časne sestre, predstavnici hrvatskih političkih i građanskih udruga u Crnoj Gori, te brojno okupljeno slušateljstvo koje nije skrivalo svoje oduševljenje poletnom izvedbom katedralnog zbora koji se po prvi puta predstavio u pomlađenom sastavu.