U Tivtu predstavljene bokeške ikone

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 11. srpnja 2016. - 11:12
Autor: 

U kapelici sv. Mihovila, u Atriju ljetnikovca  Buća u Tivtu, sinoć je otvorena izložba ikona, pod nazivom „Najljepše bokeške ikone“.

Izloženo je 30 ikona, rađenih prema originalnim verzijama, a izložbu je otvorila predsjednica Općine Tivat dr. Snežana Matijević: „Ikone nam večeras prenose magiju zaliva, pričajući umjetničku istoriju ovog prostora na jedan drugačiji način. Osim izvanredne ljepote, ova izložba ima i svoj edukativni karakter“.

„Čemu se više diviti? Umjetničkoj izvrsnosti ili vjeri iz koje su te ikone potekle? Ukoliko bismo pokušali to dvoje razlučiti promašili bismo bit. U početku bijaše Riječ, po toj je Riječi stvoren sav svijet i naš najdraži djelić njega Boka u kojoj se Riječ živjela, stavila i vjerovala, ta je Riječ ispisana u krajoliku Boke, u njezinom moru i planinama, u cvrčanju cvrčaka na stoljetnim maslinama i sjenama čempresa što čuvaju sunule koji su svoju životnu snagu crpili iz Riječi koja je oslikana vjerom i bojama, cjelivana u prošnji i zahvali, natopljena suzama, počašćena tamjanom i plamom svijeća na našim ikonama“.

Monsinjor Ilija Janjić, biskup kotorski