U Tivtu održana izborna konvencija Hrvatske građanske inicijative

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 24. rujna 2016. - 12:27
Autor: 

U Multimedijalnoj dvorani Općine Tivat sinoć je održana izborna konvencija i ujedno obilježen Dan Hrvatske građanske inicijative, na kojoj je nazočio veliki broj članova i simpatizera, kao i prijatelja HGI-ja.

Nositelj liste Hrvatske građanske inicijative na predstojećim parlamentarnim izborima, Adrijan Vuksanović izjavio je da je HGI na političkoj sceni već 14 godina, te da su to „godine hrabrosti i odgovornosti“.  On ističe da se HGI, tri godine prije referenduma, zalagala za neovisnost Crne Gore, kao i za euroatlanske integracije: “Naša ideja je prije deset godina doživjela trijumf i danas Crna Gora živi svoju nezavisnost. Nismo bili hrabri samo tada. Naša hrabrost pokazana je devedesetih godina. Kada je crnogorsko nacionalno biće bilo ugroženo, mi smo ga branili. Kada je ideja crnogorske nezavisnosti bila u manjini, mi smo bili dio te manjine i trpjeli s njom. Prije deset godina ta manjina je postala većina. Bili smo i jesmo avangarda. Hrabri smo i danas, kada samostalno nastupamo na predstojećim izborima. Iako najmanja stranka idemo na ovu političku utakmicu bez koaliranja i kalkuliranja. Siguran sam da nam hrabrosti neće manjkati za sve buduće izazove koji nam predstoje“.

„Svaka nacionalna manjina u Crnoj Gori treba da ima svoje predstavnike u Skupštini, pa tako i Hrvati. Nećemo pomoći Crnoj Gori ako postanemo nešto drugo. Ne! Pomoći ćemo joj ako ostanemo to što jesmo, Hrvati, svjesni svojeg identiteta u zajedništvu sa svim ostalim građanima ove države. Zato, podrškom Hrvatskoj građanskoj inicijativi dajete svoj doprinos da se Crna Gora pred stranom javnošću predstavi kao država koja poštuje sve nacionalne i vjerske različitosti. Vi ste svjesni da Hrvati samo preko svog predstavnika u parlamentu mogu na najbolji način ostvariti svoje interese. Ne  može nas bilo ko bolje razumjeti od nas samih“, objasnio je Vuksanović, te istakao kako će zastupati i interese Boke i svih građana Crne Gore.

Predsjednica Hrvatske građanske inicijative, Marija Vučinović osvrnula se na dobru suradnju između Crne Gore i Hrvatske, čiji je most upravo Hrvatska građanska inicijativa, te se nada da će veze s Hrvatskom biti još čvršće i bolje: „Kao autohtoni narod u Boki kotorskoj i drugim djelovima Crne Gore, afirmisali smo suživot i izgradnju građanske Crne Gore. Hrvatska građanska inicijativa je važan most saradnje između Crne Gore i Republike Hrvatske, i raduje nas što je ta suradnja sve bolja. Očito, da niko ne može dovoditi u sumnju lojalnost Hrvata Crnoj Gori, JER ONA JE  NEUPITNA. Kao pripadnici hrvatskog naroda trebamo biti PONOSNI NA TO ŠTO JESMO, kao što smo i PONOSNI NA TO GDJE JESMO”.

Nazočnima se obratila i Ljiljana Velić, nositeljica liste HGI-ja za lokalne izbore u Kotoru: “Poznato Vam je da Hrvatska građanska inicijativa u svojim programskim opredjeljenjima njeguje i poštivanje i čuvanje nacionalnog identiteta, kulture i tradicije autohtone hrvatske nacionalne manjine, njeguje univerzalna humanistička načela. Od Vas, članova vaših obitelji, Vaših prijatelja tražimo Vaše povjerenje da ostvarimo dobar rezultat  na lokalnim izborima u Kotoru kao i mandat na parlamentarnim izborima. Nalazimo se u zahtjevnom vremenuali dovoljno smo odvažni da uspješno odgovorimo svim izazovima. Moramo raditi kao jedna velika obitelj na dobrobit svoje stranke. Podržite nas!“

Predsjednik Općinskog odbora HGI-ja Ilija Janović  naglasio je kako se HGI uvijek trudila da djeluje u korist građana, i to ne samo građana hrvatske nacionalnosti: „Kao što znate pokušavamo da riješimo i konkretne probleme naših sugrađana koji nam se obrate za pomoć. I naravno, ne samo građana hrvatske nacionalnosti. I ne pravimo razliku da li je probkem manji ili veći. Pokušavamo da pomognemo od restitucije i pobraćaja zemljišta mještanima, do problema sa govedima u Mrčevcu. ne stidimo se da to kažemo. Jer mi želimo da Tivat bude ugodno mjesto za život. Tivat otvorenih vrata, Tivat koji sa radošću dočekuje goste i druge kulture. Ali, i Tivat koji čuva i afirmiše svoju kulturu i tradiciju. Ponosni smo na tradiciju naših djedova. Oni su nam mnogo toga dobrog ostavili. I mi ćemo to sačuvati i prenijeti našoj djeci i unucima”.

Ispred mladih Hrvatske građanske inicijative govorila je Tamara Bogdanović, a svojim prigodnim stihovima nazočne je pozdravio i Marin Čaveliš. Crnogorski književnik Mladen Lompar uputio je pismo potpore HGI-ju.