„U slavu knjige i šaha“

Time to read
3 minutes
Read so far

Srijeda, 07. prosinca 2022. - 10:18
Autor: 

Promocija knjige „Kad figure ožive“, autora Dragana Popadića,  održana je sinoć u  dvorani DTV Partizan. Izdavač je Hrvatsko nacionalno vijeće CG, za izdavača Zvonko Deković, urednik  knjige je Neven Staničić, priprema Ivan Radulović, a predgovor je napisao velemajstor Milan Draško. Crteže je uradio akademski slikar Ljubomir Popadić, Draganov brat, kome je knjiga i posvećena. Knjiga je tiskana u 300 primjeraka i prevedena je i na hrvatski jezik, a prijevod i pripremu je uradila Ana Vuksanović.

Na početku večeri, prisutnima se obratio Zvonimir Deković, koji je kazao kako je ovo zaista jedinstvena knjiga o šahu u moru šahovske literature koja je dostupna javnosti: „Kad izdavač iznimno sam zadovoljan kako je ova knjiga opremljena ,a moram primijetiti da sam nakon tiska kada sam prvi put uzeo ovu knjigu u ruke promislio; Bože pa sama posveta kada o njoj malo bolje promislimo govori dovoljno. Dva blizanca, Dragan i Ljuban zaista su dobili posebne darove i blagoslovljeni su mnogim talentima, ja bih rekao vjerojatno po zasluzi nekoga od svojih predaka”.

“Dakle,  Draganova, a nadam se da mi nećete zamjeriti, i Ljubanova knjiga je već doživjela i hrvatsko izdanje i večeras mogu reći da  će se HNV sigurno potruditi da ona bude predstavljena šahovskoj, ali i drugoj publici u Republici Hrvatskoj. Želim spomenuti da je ova Draganova knjiga 54. u ediciji HNV-a i da smo s zadovoljstvom prihvatili da budemo izdavači čovjeku koji je sav svoj profesionalni i intelektualni rad kako na Radio Tivtu tako i u privatnom životu posvetio objektivnom odnosu prema svim građanima  što je u određenim trenucima, mogu reći nažalost, značilo da je radi profesionalne etike  u više navrata bio suočen s odlukama koje su ujedno bile i egzistencijalne. Nadam se da se svi sjećate tih trenutaka i da ih kao građani Tivta ne smijemo zaboraviti. Dakako, biti izdavač takvom čovjeku je zadovoljstvo koje ja večeras svjedočim ispred HNV-a“- rekao je Deković, koji je zahvalio Draganu na dugogodišnjoj  suradnji i prijateljstvu.

Neven Staničić se osvrnuo na vrijednost i povijest same knjige –način na koji se pisalo, prenosilo znanje,  kao i na razne vrste knjiga  koje su bile dostupne, kao i danas: „ Knjiga je najveća  civilizacijska tekovina prenosa  znanja i informacija. Knjiga, kao objekt je takođe danas predmet izučavanja. Sama knjiga kao takva je jedna vremenska kapsula“.

Staničić govori i o crtežima, koji estetiku knjige čine posebnom. Ističe kako ga ne čudi prisutnost Šekspira u knjizi te da se možemo jedino zapitati zašto baš Hamlet, jer Hamlet je posebna priča: „ Za Hamleta, statistički, vrijedi da je najduža Šekspirova drama, što je interesantno – ima najduže monologe. Tajanstvenost Hamletovog karaktera, motivi, žrtve o kojima razmišlja,  i konačno,  njegove analize, dvoumljenja i sve što ima uticaja, s druge strane,  i na ono što jedan igrač  šaha doživljava sa svojim figurama i u partiji.  Slobodno možemo reći da je ovo jedno novo čitanje Hamleta kroz šahovsku igru, što zaista ovo izdanje knjige čini jedinstvenom“.

„Zaljubljenici u literaturu maštaju da u naletu nadahnuća napišu originalnu knjigu. Djeluje kao utopija u savremenoj kompjuterskoj eri. Poreći se samo rijetkim autorima! Draganova knjiga obasjava jarkom svjetlošću šahovske figure. Miluje ih riječima, oživljava na čudesan način! Kada pročitate toplu, izuzetnu knjigu, imaćete sasvim drugačiji pogled na svoju šahovsku armadu. Dragan obožava velikog Šekspira. Neobično lijepo, skladno uklapa citate iz Hamleta sa karakteristikama svake figure“ – kazao je  velemajstor i putopisac, a prije svega, veliki Draganov prijatelj, Milan Draško, naglasivši da je Dragan iznad svega dobar čovjek, čiste duše, koji s radošću pomaže drugima te da je prirodno da takav čovjek piše knjige s puno ljubavi.

Na kraju večeri, nazočnima se obratio i autor, koji nije krio zadovoljstvo dolaskom svojih prijatelja, kolega, šahista…

Dragana poznajemo kao čovjeka koji je emotivan te svoju ljubav prema obitelji, prijateljima, kolegama, književnosti…, uvijek pokazuje i ističe.  Ispričao je kako je došlo do tiskanja knjige i  izrazio zahvalnost predsjedniku HNV –a, što je i on dio korpusa, dio velike priče, imajući u vidu broj tiskanih knjiga, koji se  konstantno povećava.

O šahu ima more literature i Dragan je spojio  genijalca s genijalnom igrom, koja nema kraja. Kako i sam kaže: „Šah je najdemokratskija igra i daje mogućnost i da amateri zablistaju“.

Autor  je spojio svjetske šahiste, profesionalce, amatere…, svi koji igraju igru na pravi način. Popadić je Hamleta pročitao bezbroj puta i ne čudi što je upravo on dio njegove igre.

Autor je zavalio svima koji su došli „ u slavu knjige i šaha“.

Na promociji su pored obitelji, prijatelja i kolega, prisustvovali i generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, predsjednik HGI –ja Adrijan Vuksanović, kao i  potpredsjednik HGI – ja Ilija Janović.