U Pomorskom muzeju otvorena izložba „Slovenski karnevali“

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 12. studenog 2015. - 10:22
Autor: 

U organizaciji Pomorskog muzeja Kotor i Foruma slovenskih kultura, sinoć je u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru otvorena izložba pod nazivom „Slovenski karnevali“.

U uvodnom dijelu, nastupile su kotorske flautistice prof. Angela Mijušković i prof. Andrea Petrović, koje su svojim glazbenim izvedbama upotpunile večer.

Izložbu je otvorio ministar kulture Crne Gore Pavle Goranović, koji je tom prigodom kazao kako ova izložba predstavlja nastavak suradnje između Ministarstva kulture i Pomorskog muzeja, te da je ovo samo još jedan u nizu ostvarenih projekata. „Već decenijama je prepoznatljiva vrijednost crnogorske i mediteranske kulture. Ovaj grad je, zaista, izuzetan primjer brige sa kojom lokalna zajednica živi, vjekovnom, multikulturalnom tradicijom. Kotor je simbol postojanosti svjetske baštine koju, osim  izvanrednih građevina i autentičnih objekata, čine i ljudi, i običaji i način života“, istaknuo je Goranović i dodao da je upravo Pomorski muzej jedan od „najprestižnijih institucija u smislu vrednovanja značaja Kotora na kulturnoj, ali i turističkoj mapi“.

Posjetiteljima se obratila i direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore Mileva Pejaković Vujošević, naglasivši da otvorenje ove izložbe nije slučajno održano upravo u prostoriji Pomorskog muzeja: „Nije slučajnost što je večeras izložba Slovenski karnevali koja obuhvata 12 država postavljena u ovom kulturnom zdanju, jer karnevalske svečanosti u Kotoru imaju dugu tradiciju. U organizaciji Kotorske biskupije spominje se već 1518. godine. Poklade, maškare, karnevali samo su neki od naziva za razdoblje nakon Nove godine do čiste srijede ili Pepelnice. U to vrijeme svako ima pravo postati neko drugi, maskirati se, obući neko drugo ruho, pridružiti se veseloj i razigranoj karnevalskoj povorci. Kotorani su dobro poznavali običaje maskiranja kojima su se radovali i osmišljeno ih pripremali, a to čine i danas pokazujući svo bogatstvo duha i umijeća“. Pejaković Vujošević istakla je kako se od 2000-e godine Kotorski karneval pridružio „evropskoj porodici gradova“  u kojima se održavaju karnevali, što dokazuje njegovu vrijednost i posebnost.

U ime Foruma slovenskih kultura, nazočnima se obratila direktorica Andreja Rihter, koja je izrazila zadovoljstvo što je izložba „Slovenski karnevali“, koja je do sada održana u Parizu, Ljubljani, Pazinu, Beogradu i Banja Luci, ugledala svjetlost dana i u Kotoru, gradu pod zaštitom UNESCO-a.