U Podgorici predstavljena izdavačka djelatnost HNV –a i dva najnovija izdanja: „Judita“ i „Borba za vrijednost svoga „ja“

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 19. ožujka 2022. - 11:53
Autor: 

Predstavljanje pretiska „Judite“,  Marka Marulića i drugog izdanja knjige „Borba za vrijednost svoga „ja“ – pokus filozofije slavenskog individualizma“, autora dr.sc. I. Pilara, održano je sinoć u Podgorici.

Na početku, Ana Vuksanović, moderatorica programa, pozdravljajući nazočne, istakla je da s ovim pretiscima, brojka izdanja u nakladništvu ili sunakladništvu Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore je dosegla broj 46, što zaista ne predstavlja malu brojku, već je dokaz konstantnog rada. Također je podsjetila da je HNV CG ovim povodom za svoje djelovanje na polju kulture nagrađeno Zlatnom poveljom Matice hrvatske.

Nakon uvodnog dijela programa, nazočnima se obratio Dragan Popadić, novinar, i  dugogodišnji suradnik HNV - a, koji se uvijek odazove promocijama HNV-a i svojim sudjelovanjem da podršku radu HNV – a.

„Koliko su važni pisci, toliko  su i izdavači. Bez njih nema zaokružene priče. Među uspješnim crnogorskim izdavačima je i Hrvatsko nacionalno vijeće“ – rekao je Popadić prilikom obraćanja te istakao značaj liturgijskih knjiga, kojima se HNV može ponositi te podsjetio  na rad gospođe prof. dr. Lenke  Čelebić, kao i suradnju s prof. dr. sc. Vandom Babić Galić. Osvrnuo se i na knjigu Olge Brajinović, Anite Mažibradić, kao i na suvremene hrvatske pjesnike Boke.

Neven Staničić, dugogodišnji kulturni djelatnik, novinar i publicist, osvrnuo  se na vrijednost Marulićeve Judite  u europskoj književnosti onoga vremena.

„Za svog života je doživio tri izdanja ove knjige, što samo po sebi već puno  govori. Čovjek se obraćao svojim Splićanima, na narodnom jeziku. Inače je pisao na latinskom, ali ovo djelo je napisao na staroj splitskoj čakavštini“, kazao je Staničić te podsjetio da je Split tada imao od dvije do pet tisuća stanovnika  te da se Marulić  obraćao rijetkima,  koji su ga mogli razumjeti. Također govori o kršćanskim elementima i  značaju vjere, kao i   dramskoj  radnji   prilagođenoj Marulićevu dobu.

Sinoć je predstavljeno i drugo izdanje  knjige „Borba za vrijednost svoga „ja“ – pokus filozofije slavenskog individualizma“, autora dr.sc. I. Pilara. Prvo izdanje izišlo je u Zagrebu početkom 1922. godine.  Izdanje, koje je predstavljeno sinoć, tiskano je u nakladništvu Udruge „Hrvatsko zajedništvo“, a sunakladnici su: BOKA PRESS PTY LTD iz Sydneya, Ogranak Matice hrvatske u Boki i HNV CG.

„Suština čovjekovog bića „ja“ postaje predmet pažnje, izučavanja i temeljnog karaktera ne samo čovjeka, nego i društva kojem pripadamo. Pilar je na vrlo jasan i precizan način ovom knjigom je približio i dao za nauk cjeloviti karakter čovjekovog bivstva. Da li živući  čovjek ima svoje „ja“? Koliko karakter našeg „ja“ doprinosi mijenju kolektivnog „ja“ ili kolektivnog „mi“. Posebno je apostrofirao Kantovski i njemačko- filozofski odnos prema svojstvu „ja“ i određenju u vremenu i povijesnim datostima“ – rekao je mr. sc. sociologije i kulture Željko Rutović  te naglasio  značaj Pilara u suvremenoj geopolitičkoj misli Hrvatske i odnosu prema regiji u kojoj bivstvujemo.  Gospodin Rutović nas je zapitao koliko smo svjesni vrijednosti svoga „ja“ , kao i  slobode vlastitog bića.

Na početku svog izlaganja dr. sc. Vladimir Lončarević je još jednom posebno apostrofirao  spomenuo značaj Judite i Marulićevog stvaranja za povijest hrvatske književnosti, a kada je  Pilar u pitanju, Lončarević  se prisjeća perioda Križanića, Vitezovića, koji promišljaju položaj hrvatskih zemalja, što nastavlja Kukuljević, Kvaternik, Starčević, Strossmayer, Mažuranić Klaić i drugi, da bi s Pilarom i Šufflayem , kao i F. Lukasom započelo moderno znanstveno doba geopolitike.

„Pilara se s pravom smatra teoretičarem modernizacije Hrvatske, ponajprije zbog njegovih članaka i studija tijekom polemike tzv. „Starih“  i „Mladih“ s kraja 19. st. i početka 20. st“- ističe Lončarević osvrnuvši se  na Pilarovo pogled  da nijedan narod koji želi biti priznat i prihvaćen  ne smije biti sklon melankoličnom jalovom jadikovanju nad vlastitom sudbinom.  Citirajući Šenou zaključio je: „Borba za vrijednost svog a“ja“stoji pred svakim čovjekom i svakim narodom kao trajna zadaća , ne protiv drugih, nego za sebe“.

Promociji su nazočili: generalna konzulica Generalnog konzulata RH  u Kotoru  Jasminka Lončarević; Iva Ivanić – Pavković, prva tajnica Veleposlanstva RH u Podgorici; predsjednik HGI – ja Adrijan Vuksanović, kao i predsjednik HNV –a Zvonimir Deković.