U Kotoru promovirana knjiga „Kapetani i jedrenjaci Herceg Novog"

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 13. travnja 2019. - 11:04
Autor: 

Promocija knjige „Kapetani i jedrenjaci Herceg Novog", autora Petra Palavršića, održana je sinoć u palači Grgurina u Kotoru, u organizaciji Pomorskog muzeja Crne Gore.

Ravnatelj Pomorskog muzeja Crne Gore Andro Radulović je kazao da je ova knjiga rezultat dugogodišnjeg istraživanja i proučavanja bogate građe kojom se autor bavio. „Nadam da će ova knjiga poslužiti kao veliki motiv za još intenzivnije i obimnije poduhvate u istraživanju naše bogate prošlosti. Ova publikacija u kojoj se Pomorski muzej pojavljuje kao izdavač, predstavlja esenciju onoga čemu teži naš Muzej i predstavlja osnov njegovog postojanja i djelovanja. Djelo koje je pred vama je jedno u nizu značajnih djela koje je izdao Pomorski muzej posljednjih godina. Sve knjige su zauzele važno mjesto u izdavaštvu Crne Gore, a siguran sam da će i ova", istakao je Radulović.

Nazočnima se obratio i bibliotekar Slavko Dabinović: „Petar Palavršić je dugogodišnji kustos pomorsko-tehničke zbirke u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru i vrsni poznavalac pomorske istorije i pomorske baštine Boke kotorske. Ova knjiga je autorovo životno djelo i predstavlja izuzetan doprinos - do sada ne potpuno proučenoj, i na neki način, široj publici nepoznatoj pomorskoj istoriografiji hercegnovskog kraja. Petar Palavršić je osoba koja je uvijek bila posvećena traženju i istraživanju novih izvora podataka o pomorstvu novske opštine i cijele Boke kotorske“.

Autor knjige, Petar Palavršić, je kazao da se specifičnost knjige ogleda u tome što ona predstavlja spomen na kapetane  i jedrenjake hercegnovske općine. „Pomorstvo je opisano od raznih istoričara Boke kotorske. Odlučio sam da spomenem ponovo te kapetane. Moramo se povremeno vraćati na ličnosti i događaje iz prošlosti kako ne bi pali u zaborav. Ja nisam pisao istoriju hercegnovskog kraja, već sam se osvrnuo na nju, kako bi se vidjelo što se sve dešavalo i kako je to dovelo do sporog uspona pomorstva“, kazao je autor.

U glazbenom dijelu programa nastupila je gitaristica Danijela Krstović.