U Kotoru otvorena izložba „Klesarski eho“

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 01. listopada 2015. - 10:58
Autor: 

Sinoć je u Galeriji solidarnosti – palača Pima u Kotoru otvorena izložba fotografija kamene plastike iz bazilike u Budvi, pod nazivom „Klesarski eho“. Autori izložbe su arheolozi Dejan Drašković i Goran Pajović.

Izložbu je otvorio arhitekt Slobodan Bobo Mitrović: „Trobrodna bazilika iz 5., 6. vijeka nove ere, koja je tema večerašnje izložbe, je epohalno otkriće. Ona, ne samo što postavlja nove prostorne konture kasnoantičke Budve, nego ona učvršćuje spoznaju o snažnom prihvatu hrišćanstva u provinciji Prevalisa.

Činjenica je da na malom prostoru današnje Crne Gore, nekadašnjeg Prevalisa, imamo desetinu bazilika iz 5., 6. vijeka, kao vojno utvrđenje i fortifikacije koje ukazuju na intezivan crkveni, vojni, uopšte svjetovni život, kao i na veliku graditeljsku djelatnost sa visokim kulturnim razvojem. U tim spoznajama Budva prednjači, ali nažalost ona je još uvijek velika arheološka tajna“.

O izložbi je govorila i povjesničarka umjetnosti Marija Mihaliček: „Ova izložba obrađuje jedan od najznačajnijih spomenika - ranokršćansku baziliku koja je otkrivena 1983. godine u Starom gradu u Budvi. Najveća svojom veličinom ona je jedan izuzetan spomenik, čiji ćete sjaj barem donekle osjetiti na ovim predivnim fotografijama, koje nam donose fragmente ukrasa te bazilike koja je u Budvi od 6. do 9. vijeka. To je jedno izvanredno arheološko otkriće koje je u zadnje vrijeme potpuno pomjerilo i proširilo nekakva saznanja o ranokršćanskoj umjetnosti“.

Na kraju predavanja posjetitelji su imali priliku pogledati dokumentarni film.