Tivat proglašen jednom od Top 100 Zelenih destinacija svijeta!

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 07. listopada 2020. - 10:17
Autor: 

Tivat je proglašen za jednog od dobitnika nagrade Sustainable Top 100 Destination za 2020.g. na današnjoj ceremoniji koja se održava u okviru Global Green Destinations Days (GGDD20), saopštavaju iz Turističke organizacije Tivat.

Nagrade se dodjeljuju šesti put zaredom, a samo apliciranje za navedenu nagradu je bilo besplatno za sve zemlje svijeta. Podsjećamo da su tokom juna mjeseca Turistička organizacija opštine Tivat u saradnji sa JP ”Morsko dobro” nominovali Tivat za Sustainable Top 100 Destinations za 2020. Takmičenje ima za cilj da prikaže turističke priče i primjere dobre prakse održivog razvoja lokalnih i regionalnih destinacija, kao nadahnjujuće primjere organizatorima putovanja i turistima.

“Objavljivanjem ovogodišnje liste, razmjenom iskustava i priča o uspjehu u upravljanju destinacijama, inicijatori prepoznaju korake preduzete ka tome da turističke destinacije postanu održivije, odgovornije i atraktivnije za posjetioce. Nominacije je ocijenjivao tim održivih Top 100 destinacija, stručnjaci iz različitih zemalja, partneri i koordinatori Green Destinations-a” – navodi se u saopštenju.

Ove godine izbor je više nego ikada ranije bio određen kvalitetom, efikasnošću i primjerima dobre prakse koje su dostavile destinacije. Za takmičenje se prijavilo više od 150 aplikanata.

“Kao što svi znamo, Crna Gora i njene opštine, uključujući i Tivat, su još daleko od toga da budu savršene u pravom smislu održivosti i njenim dubljim aspektima. Zato je ovo veliko priznanje našim naporima da budemo “safe, smart, sustainable – sigurni, pametni i održivi” i veoma ohrabrujuće ka daljem održivom razvoju Tivta i Crne Gore. Ovo je potvrda da smo sa dobrim primjerom prakse – uspješnim upravljanjem posebnim rezervatom prirode “Tivatska solila” i izvještavanjem u dijelu prvih 15 kriterijuma pokazali da se na području Tivta u prethodnom periodu u javnom i privatnom sektoru realizovao veliki broj dobrih inicijativa koje su međunarodni stručnjaci ocijenili kao značajne za dobijanje ovog prestižnog priznanja” – ističu iz Turističke organizacije Tivta najavljujući dalji rad na ovom polju.

“Krajem oktobra planirano je održavanje druge dvodnevne edukativne radionice u cilju definisanja konkretnih daljih koraka. Ujedno plan je da tokom sljedeće godine Tivat započne proces sertifikacije “Awarding and Certification Program” u okviru Green Destinations. To znači da moramo intenzivno raditi na izvještavanju po ukupno 100 kriterijuma i nakon toga, od strane međunarodnog revizora kojeg odabere Green Destinations, dobiti informacije na kojem stepenu razvoja se nalazi Tivat u smislu održivosti destinacije i dobiti smjernice za dalji razvoj” – najavljuju iz TO Tivat.

Komitet Top 100 naglašava da selekcija za Sustainable Top 100 Destinations ne znači da su izabrane destinacije održive. To znači da te destinacije ulažu dodatne napore i obećavaju progres istih, napo-minjući da potpuno održive destinacije ne postoje.

Ovo takmičenje se održava pod pokroviteljstvom Top 100 partnera, sa posebnim doprinosom od strane: Green Destinations, Quality Coast, TravelMole, Vision on Sustainable Tourism, Travelife, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia i GLP Films.

“Turistička organizacija opštine Tivat se ovom prilikom još jednom zahvaljuje svim saradnicima, prije svega svim učesnicima prve radionice koja je održana u junu u Tivtu, zatim JP “Morsko dobro” koje je jedan od aplikanata u okviru ove nominacije, kao i kolegama iz: Sekretarijata za investicije, uređenje prostora i održivi razvoj, Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, Sekretarijata za turizam i preduzetništvo, Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti, zatim preduzećima DOO „Komunalno” Tivat, Brand New Tivat, Službi zaštite i spašavanja, Agenciji za zaštitu životne sredine, Ministarstvu održivog razvoja i turizma , UNDP-u i strateškim partnerima Porto Montenegro i Luštica Bay, kao i NVO Expeditio koji su pomogli u apliciranju i uz čiju pomoć smo postali dobitnici ove prestižne nagrade” – zaključuje se u saopštenju.

Izvor: sharemontenegro.me