Tivat obilježava Svjetski dan bez automobila

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 21. rujna 2020. - 13:13
Autor: 

„Evropska nedjelja mobilnosti“ (eng. European Mobility Week - EMW) obilježava se diljem Europe, pa i svijeta, svake godine od 16. do 22. 9. Tivat, nažalost zbog aktualne situacije s epidemijom koronavirusa, neće organizirati brojna dešavanja kao što je to bio slučaj u prethodnom periodu. Ipak, dio Ulice II. dalmatinske bit će zatvorena za promet, sutra, 22. 9., u periodu od 10 do 18 h. Na ovaj način Općina Tivat želi sve sugrađane, a i goste podsjetiti na Svjetski dan bez automobila, koji se obilježava baš na ovaj datum u sklopu veće, već spomenute manifestacije. Tivat će ovako dobiti još jednu pješačku zonu u samom centru grada i potaći građane da prošetaju i bar na dan odustanu od korištenja automobila.

„Za ovu 2020. naši planovi oko obilježavanja EMW su bili veliki: organizovanje planinarskih i pješačkih tura, biciklizam, sportski poligon, trajne mjere  kojima bi se postepeno zastupljenost motornih vozila u centru grada, prvo ograničila, a vremenom svela na minimum. Međutim zdravstvena situacija nas je spriječila da sprovedemo ovaj ambiciozan plan” – rekla je Tatjana Jelić sekretarka Sekretarijata za komunalne poslove, saobraćaj i energetsku efikasnost Općine Tivat, i dodala: “Priznanje koje smo dobili 2018. od Evropske komisije za obilježavanje EMW, sve naše dosadašnje aktivnosti i naš cilj: što čistiji grad održive urbane mobilnost, obavezuju nas da makar simbolično, sve građane podsjetimo da je naša budućnost u odabiru alternativnih vidova prevoza, sa što manje zagađivanja.”

 „Evropska nedjelja mobilnosti podstiče gradove na uvođenje mjera održivog transporta i poziva ljude da promijene ponašanje u saobraćaju – opredjeljujući se za alternativne vidove prevoza umjesto automobila. Ona se počela obilježavati početkom XXI vijeka, u okvirima Evropske unije, ali se vremenom proširila i na zemlje van EU, pa sada u akciji učestvuju i gradovi Brazila, Japana, SAD-a… U Crnoj Gori EMW se obilježava posljednju deceniju. Tivat je to u početku činio organizovanjem jednodnevnih događaja, da bi se od 2017. opseg aktivnosti  proširio na brojne višednevne manifestacije poput: biciklističkog poligona, kreativnih aktivnosti na parkingu, promocije električnih bicikala, likovnih i sportskih ktivnosti za najmlađe i to na prostorima koji su tradicionalno namijenjeni automobilima“ – stoji u priopćenju.