Svjetski tjedan dojenja

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 01. kolovoza 2015. - 9:43
Autor: 

Udruženje Roditelji od danas do 7. kolovoza nizom aktivnosti obilježavaju Svjetski tjedan dojenja koja se ove godine proslavlja u preko 120 zemalja svijeta sa zajedničkom temom Dojenje i posao.
Ove godine pažnja svjetske proslave usmjerena je na majke koje rade i doje djecu, s ciljem podizanja svijesti kod poslodavaca i donositelja odluka o važnosti dojenja za djecu, za majke, privredna društva i cijelo društvo. Slogan proslave je Dojenje i posao – radimo na tome.
Udruženje Roditelji u tijeku ovogodišnje proslave, između ostalog, organizira izložbu fotografija beba i majki koje doje, pod nazivom Dojenje - veza za cijeli zivot!, koje je za potrebe organizacije uradila fotografkinja Aida Dizdarević. Izložba će biti postavljena u podgoričkom šoping molu Delta City od 1. do 7. kolovoza. Tijekom cijelog tjedna na portalu Roditelji.me bit će aktivna anketa udruženja Roditelji, na osnovu koje se žele dobiti podaci o tome koliko su majke u Crnoj Gori infomirane o zakonskim propisima koji se tiču ove oblasti i da li koriste zagarantirana prava.
U Crnoj Gori, za razliku od velikog broja zemalja u svijetu, porodiljno odsustvo traje do navršene prve godine djetetovog života, mada tu mogućnost zbog različitih razloga, a najčešće utjecaja poslodavaca, sve manje žena može da iskoristi. Za sve majke koje prekidaju porodiljno odsustvo prije tog roka, Zakon o radu predviđa pauzu za dojenje u dužini od 90 minuta do djetetove navršene prve godine života.
Udruženje Roditelji je pripremilo i flajer u kojem se opisuju načini izdajanja i čuvanja mlijeka, u situacijama kada majka i beba moraju da se razvoje, ali i informiraju majke o pauzi za dojenje koja im je zakonom zagarantirana.
Savjetnice za dojenje će se posljednjeg dana obilježavanja Tjedna dojenja, u petak, 7. kolovoza od 19 sati, okupiti sa zainteresiranim trudnicama i majkama koje doje u parku ispred Dvorca Petrovića na Kruševcu u Podgorici.
Osim što će na taj način poslati još jednu poruku u tijeku Tjedna dojenja, to će biti prilika i da roditelji dobiju potrebne savjete o svim nedoumicama koje imaju. Za prisutne će biti obezbijeđeni i pokloni od tvrtki koje su u tijeku prethodne godine bile prijatelji Roditeljskog i Kutka za dojenje udruženja Roditelji, među kojima su Donator i Glossarij. Voda Suza je također odlučila da pomogne i za majke osigura vodu, koja je veoma važna u tijeku dojenja.
Svjetski tjedan dojenja se u Crnoj Gori proslavlja od 2012. godine kada se Udruženje Roditelji prvi put pridružilo aktivnostima Svjetske alijanse za potporu i promidžbu dojenja (WABA).