Svjetski dan turizma 2021. – „Turizam za inkluzivni rast”

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 27. rujna 2021. - 12:13
Autor: 

Svjetski dan turizma se svake godine obilježava 27. 9. i ima za cilj jačanje svijesti o turizmu na globalnoj  razini, kada je riječ o socijalnoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrijednosti istog. Sve navedeno daje veliki doprinos turističkom sektoru na putu ka ispunjavanju ciljeva održivog razvoja. 

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) je Svjetski dan turizma za 2021. godinu proglasila danom turizma za inkluzivni rast. Tim povodom Zurab Pololikashvili, generalni tajnik UNWTO, je istakao: „Ovo je prilika da pogledamo dalje od turističkih statistika i priznamo da iza svakog broja stoji osoba. Zato UNWTO poziva svoje države članice, kao i nečlanice, sestrinske agencije UN-a, poduzeća i pojedince da proslave jedinstvenu sposobnost turizma da osigura da niko ne zaostaje dok se svijet ponovo otvara i gleda u budućnost“. Ovogodišnja poruka Svjetskog dana turizma glasi „Ljudska želja za putovanjem i istraživanjem je univerzalna, zato turizam mora biti otvoren da svako može da uživa“.

„Turistička organizacija opštine Tivat će, povodom Svjetskog dana turizma, obradovati najmlađe sugrađane revitalizovanjem poligona za djecu, koji se u vidu didaktičkih staza, nalazi u malom gradskom parku u centru grada. Obnavljanje didaktičkih staza, od strane umjetnika Mladena Piljagića, obradovaće sve mališane koji svakodnevno borave u našem parkiću. Ove staze pružaju mogućnost djeci da kroz igru razvijaju i iskažu svoja motorička znanja i sposobnosti“ – poručuju iz TO Tivat.