Svečanom svetom misom obilježen Zavjetni dan Peraštana

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 16. svibnja 2021. - 11:18
Autor: 

Svečana sveta misa povodom obilježavanja pobjede Peraštana nad Turcima 1654. godine održana je jučer u crkvi sv. Nikole u Perastu.

„S jedne strane nalazi se trudna žena zaodjenuta Suncem, Mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od 12 svijeća. S druge, pak, strane, nalazi se zmaj, koji prijeti njezinom djetetu, čim se rodi da ga proždre. Prisjetimo se da je upravo 12 zvijezda na zastavi Europske unije. Ovo je inspiriralo umjetnika da upravo 12 zvijezda stavi na tu zastavu. Nije li to znak da je cijela Europa zapravo zaželjela imati Mariju za svoju nebesku zaštitnicu. Tu moćnu Majku oko koje smo se i mi danas okupili. Okupili smo se u ovom Božjem hramu, po uzoru na svoje pređe, hrabre žitelje Perasta u znak sjećanja na veliko znamenje, koje se pokaza na nebu“, kazao je u svojoj propovijedi biskup kotorski monsinjor Ivan Štironja. On je podsjetio na čovjekovu naviku da vidi samo muku i nevolju, a da ne vidi ono lijepo i dobro što nam je Isus poslao. Smisao nam, kako je kazao, postaje novac, a pored svog bogatstva postajemo siromasi.

Don Srećko Majić poklonio je biskupu kotorskom sliku Gospe te podsjetio na veliku pobjedu kojom su Peraštani obranili svoj grad. Don Srećko je izrazio zahvalnost svima koji su pomogli da se ovaj dan obilježi.

Biskup kotorski je izrazio zahvalnost na poklonu te izrazio želju da svima, kao pastir i biskup, bude poticaj istinske vjere, nade i ljubavi.