Svečano otvoreni Don Brankovi dani muzike

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 14. srpnja 2018. - 11:35
Autor: 

Vrhunski festival umjetničke glazbe, 17. KotorArt Don Brankovi dani muzike svečano je otvoren sinoć ispred katedrale sv. Tripuna u Kotoru glazbenim djelom „Pasija po Steli“, kao narudžbom festivala koju je komponirao multimedijalni umjetnik i jedinstveni glazbenik Rambo Amadeus. Kompoziciju je izveo Festivalski orkestar KotorArta, pod dirigentskom palicom Maestra Premila Petrovića, a ulogu sopranistice tumačila je Natalija Radić.

Don Brankovi dani muzike će trajati do 13. 8. kroz 22 glavna programa i preko 150 pratećih, uz sudjelovanje brojnih umjetnika iz regije i svijeta. Ovogodišnji moto festivala je „Stavi prst u more i bit ćeš povezan sa čitavim svijetom“.

Direktor KotorArta Ratimir Martinović je pozdravio sve nazočne: „Porodice se obnavljaju novim generacijama, a društvo promjenama zajedničkih ciljeva i samih sistema. Priroda se obnavlja u svojim sličnim, mističkim procesima. Don Branko je jednom rekao kako je mnogo lakše saditi oaze u pustinjama, nego vraćati sjaj bašti, nekad raskošnoj i bogatoj, a onda tokom vremena zaboravljenoj i zapuštenoj“.

Mnogobrojnoj publici obratio se gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić, te izrazio zadovoljstvo što festival traje i postoji. On je istakao da je prošle godine na festivalu bilo riječi o korijenima, a ove godine je naglasak na to gdje smo i kuda smo krenuli – i grad, i Boka i mi. „Smisao je u nama i svuda oko nas. Smisao je u trudu i radu. da sačuvamo naše more, naš grad i našu Boku. Smisao je da onima koji dolaze za nama ostavimo vodu, zemlju i grad, bolji nego što smo ih zatekli. Za tako veliki cilj, za tako drag smisao cijena je da se ne pustimo niz maticu, već da činimo maticu. Cijenu, koju kao i prošle, kao i svake buduće godine, vrijedi platiti“, naglasio je Jokić.  

„Možemo reći da su sadržaji ovog festivala učinili da se nastavi kontinuitet KotorArta i Kotora, kao grada visoke kulture, ali i da se otvori prostor mnogim umjetničkim traganjima u ambijentu čija je istorija upravo obilježena stvaralaštvom i otvorenošću prema svijetu, različitom i nepoznatom“, rekao je ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović.

U glazbenom dijelu programa izvedena je „Iskra besamrtna“, kompozicija Ivana Marovića. Posjetiteljima je premijerno prikazan autorski film Dušana Vulekovića, na temu Kotora i očuvanja njegovog prirodnog bogatstva. Ovo je njegov treći autorski film za ovaj festival.

Ova glazbena svetkovina, pored koncerata velikih glazbenih imena u oblasti klasične, ali i popularne glazbe, ove godine ponudit će i koncerte džez glazbe kroz Pjacu od džeza, predstaviti KotorArt talente, prirediti crnogorsku premijeru kineskog dječjeg mjuzikla „Bah kroz vrijeme i kontinente“ i brojne izvedbe uličnih umjetnika i performera kako bi oživjeli sve trgove, ulice i pjace Kotora tijekom srpnja i kolovoza. Novina su i dva programa ClimateKeys, posvećeni ekologiji koji će se raditi u suradnji s Institutom za Biologiju mora Univerziteta Crne Gore.

Među brojnim posjetiteljima, otvaranju su nazočili veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, konzul Republike Hrvatske u Kotor Marijan Klasić, svećenici Kotorske biskupije, predstavnici crnogorskog i inozemnog diplomatskog kora.