Susret Vučinović - Štajnaker: Podrška Njemačke evropskim i evroatlantskim integracijama Crne Gore

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 25. veljače 2015. - 18:02

Ministarka bez portfelja Marija Vučinović sastala se danas sa ambasadorkom SR Njemačke Gudrun Elizabet Štajnaker

Teme razgovra bile su položaj i aktivnosti hrvatske nacionalne manjine u političkom i društvenom životu Crne Gore, očekivanja u procesu evropskih i evroatlantskih integracija i mogućnosti razmjene iskustava o saradnji Vlade i civilnog sektora Njemačke i Crne Gore. 

Ministarka Vučinović je upoznala ambasadorku Štajnaker sa svojim angažmanom u Vladi Crne Gore i kratko predstavila zajednicu hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, koju predsatvlja kroz svoj politički angažman. Ona je istakla da hrvatska nacionalna zajednica u Crnoj Gori želi da pruži puni doprinos aktulenim procesima evropskih i evroatlanstskih integracija i podržava punopravno članstvo Crne Gore u NATO savezu. 

Ambasadorka Štajnaker je naglasila da po pitanju evropskih i evroatlanstskih integracija Crna Gora može računati na podršku Njemačke, uz podsjećanje da su u tom procesu potrebni vidjljivi rezultati i napredak u oblasti vladavine prava. Sagovornice su se složile da je Crna Gora na planu reformi izuzetno napredovala, ali da bi održala i unaprijedila tempo integracija mora uložiti dodatni trud u cilju implementacije zakona. 

Ministarka Vučinović je upoznala ambasadorku i sa radom Savjeta za razvoj nevladinih organizacija, na čijem čelu se nalazi, kao i sa izazovima sa kojima se to tijelo susreće. 

Ambasadorka je pozdravila napore Vlade Crne Gore na tom planu i pohvalila brojne regionalne inicijative koje se pokreću u okviru civilnog sektora, osvrnuvši se na oblast socijalne zaštite i prava najranjivijih i marginalziovanih društvenih grupa, koja se mogu unaprediti zajedničkim angažmanom Vlade i nevladinih organizacija. 

Obje strane su se složile da bi razmjena iskustava Crne Gore i Njemačke o saradnji Vlade i civilnog sektora u oblasti socijalne zaštite i zaštite ljudskih prava bila značajna, kako bi se adekvatnije prilagodili standardima koje propisuje Evropska unija.

Kabinet ministarke bez portfelja / Biro za odnose s javnošću