Susret Vučinović - Gasparič: Crna Gora može računati na podršku Slovenije u ostvarivanju članstva u NATO -u i EU

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 13. veljače 2015. - 18:28
Ministarka Marija Vučinović sastala se danas sa ambasadorom Slovenije Vladimirom Gasparičem i savjetnikom za ekonomsku politiku u ambasadi Alešom Sovinc.
 
U razgovorima je bilo riječi o napretku Crne Gore u procesima evropskih i evroatlantskih integracija, saradnji Vlade i civilnog sektora iz perspektive Savjeta za razvoj nevladinih organizacija, kao i o participaciji hrvatske nacionalne manjine u političkom životu Crne Gore. 
 
„Ova godina je ključna za Crnu Goru po pitanju dobijanja poziva za NATO, ali je neophodno i nakon eventualnog dobijanja poziva nastaviti sa javnim zagovaranjem prednosti članstva i ispunjavanjem standarda i reformi, uz maksimalnu posvećenost implementaciji zakona, kako bi adekvatno funkcionisali u organizacijama kojima težimo“- istakla je ministarka Vučinović. Kao predsjednica Svajeta za razvoj nevladinih organizacija, navela je da to tijelo od svog konstituisanja aktivno radi na stvaranju podsticajnog okruženja za međusobnu saradnju Vlade i NVO sektora.
 
Ministarka Vučinović je upoznala amabasadora Gaspariča i sa postignutim rezultatima i angažmanom hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori i njihovim sveukupnim doprinosom u riješavanju aktuelnih pitanja od interesa za tu nacionalnu zajednicu.
 
„Slovenija ima pozitivan stav prema naporima Crne Gore ka ostvarivanju punopravnog članstva, kako u NATO savezu, tako i prosecu pristupanja Evropskoj uniji i Crna Gora može računati na njenu apsolutnu podršku” - rekao je ambasador Gasparič. On je kao ambasador Slovenije, koja je do decembra prošle godnie bila kontakt ambasada za NATO, naglasio da je upoznat sa kompletnim procesom, ocijenivši da bi Crna Gora mogla dobiti poziv u ovoj godini, ukoliko se proces reformi nastavi dosadašnjom dinamikom.
 
Obje strane su se složile da je intenzivna saradnja i podrška Slovenije Crnoj Gori neophodna na putu ispunjavanja standarda za pridruživanje NATO savezu i u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom.
Izvor: www.mbezportfe.gov.me Biro za odnose s javnošću