Susret veleposlanika Grubišića s ministrom europskih poslova Aleksandrom Pejovićem

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 19. siječnja 2017. - 10:50
Autor: 

Crna Gora je ostvarila dobre rezultate u procesu pristupanja i Hrvatska će nastaviti da podržava njeno dalje napredovanje prema članstvu u EU, poručeno je sa sastanka ministra europskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića i novoimenovanog veleposlanika Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselka Grubišića.

 

Ministar Pejović je zahvalio na izuzetnoj potpori hrvatskih institucija i kolega istakavši da je ona u značajnoj mjeri doprinijela izgrađivanju kapaciteta za uspješno vođenje pregovora i napredovanje u približavanju članstvu u Uniji.

 

On je upoznao sugovornika s daljim obvezama usmjerenim na otvaranje preostalih i početak privremenog zatvaranja svih pregovaračkih poglavlja.

 

Istakao je da Crnu Goru očekuju brojne obaveze u nastavku procesa, te da se može računati na dalju potporu Hrvatske u pristupanju EU.

 

Ministar Pejović je, također, zahvalio na nedavnom ratificiranju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u Saboru Hrvatske istakavši da očekuje skoru finalizaciju tog procesa i prijem Crne Gore u punopravno članstvo Alijanse.

 

Veleposlanik Grubišić je čestitao na rezultatima koje je Crna Gora ostvarila u pristupnim pregovorima prenijevši očekivanje da će se uspješan reformski proces, praćen dobrim tempom otvaranja i zatvaranja poglavlja nastaviti i u narednom periodu, te da će Crna Gora biti sljedeća članica EU. U tom kontekstu je prenio da će Hrvatska nastaviti s pružanjem potrebne bilateralne, tehničke i ekspertske potpore, kako bi crnogorske institucije i pregovarački tim nastavili da efikasno sprovode obveze iz pristupnih pregovora.

 

Sugovornici su, također, razmijenili mišljenje o suradnji dvije države u korištenju fondova EU, posebno u okviru novog trilateralnog programa između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i o prijedlogu Hrvatske za kreiranje nove inicijative, Jadranske trilaterale između Crne Gore, Albanije i Hrvatske.