Stolivsko Udruženje “Kamelija” prvi put predstavljeno svjetskoj publici

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 07. travnja 2020. - 12:18
Autor: 

Zbog aktuelne epidemiološke situacije i sprječavanja širenja zaraze virusom COVID 19, ove godine nije realizovan planirani program tradicionalne Fešte kamelija u Stolivu. Međutim, iz Nevladinog Udruženja „Kamelija“ Stoliv skreću pažnju javnosti na značajnu svjetsku promociju Boke, Kotora i Crne Gore. Naime, ovih dana iz štampe je izašao najnoviji Međunarodni Godišnjak kamelija za 2019. godinu (Interntional Camellia Journal 2019) u kojem je po prvi put predstavljeno stolivsko udruženje, njihova djelatnost i međunarodna saradnja. Kako je za Radio Kotor danas kazao predsjednik Upravnog odbora NVU „Kamelija“ Romeo Mihović, u časopisu se spominje vrlo izvjesno članstvo u Međunarodnom udruženju kamelija (ICS), kao i učešće na Svjetskom konkresu 2022. godine u Italiji.

Mihović sa zadovoljstvom ističe da je priča o kamelijama iz Crne Gore ravnopravno objavljena sa prilozima iz više velikih, svjetskih država, tradicionalno poznatih po ugoju i kultu kamelija, kao što su: Japan, Kina, Velika Britanija, Portugal, Španija, Italija, SAD. Ilustrovanu priču o ovom udruženju, o kamelijama koje u Boki  vjekovima bogato uspijevaju, te manifestacijama koje se realizuju u čast ovog cvijeta koji ne miriše, svjetskoj javnosti je putem pomenute publikacije predstavio Mihović, uz svesrdnu podršku i zalaganje Antonije Cvetković, direktorice 16. Svjetske regije kamelija, koju vodi Hrvatska. Podsjetimo, uspješna saradnja ljubitelja kamelija, ostvarena između Udruženja „Kamelija“ iz Stoliva i Udruge „Iginio Scarpa“ iz Opatije započeta je 2017. godine.

„Zahvaljujemo našim prijateljima iz Opatije i na pozivu za studijsko putovanje u Toskanu koje je otkazano u proteklom mjesecu, zbog aktuelnih dešavanja u vezi sa korona virusom. Naša saradnja biće nastavljena i ubuduće, na obostrano zadovoljstvo“, poručio je Mihović.

Izvor: Radio Kotor