Stolivljani proslavili Svetoga Iliju proroka

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 20. srpnja 2017. - 11:38
Autor: 

Danas Stolivljani proslavljaju svoga patrona, Svetoga Iliju proroka. Tom prigodom svečanu svetu Misu u Gornjem Stolivu u crkvi svetoga Ilije predslavio je  don Ivo Ćorić  uz koncelebraciju don Dražena Kraljića . Euharistijskom slavlju nazočio je veliki broj štovatelja ovoga sveca.

Don Ivo Ćorić vratio nas je povijesti, povijesnim činjenicama, koje pokazuju i dokazuju veličinu ovoga sveca te istakao  koliko  je Sveti Ilija  bio potreban izraelskom narodu, koji je bio zalutao. Svetac, koji je bio bogobojazan, skroman, čovjek koji je živio pustinjski, isposnički, ali jak u očuvanju vjere jednoga Boga. Don Ćorić se osvrnuo na to da nas u današnje vrijeme „mame ovozemaljska božanstva, koja se očituju i prikazuju kroz materijalnost ovoga svijeta“, te da nije dovoljno vjerovati u Boga, treba vjerovati Bogu, predati se Bogu. Staviti svoj život u Božje ruke, sudbinu u ruke,  koja će nas uvijek voditi pravim putem. S uvjerenjem i povjerenjem u Boga proradi istinska vjera proroka Ilije u nama te današnji dan za svakoga vjernika znači mnogu. Prije svega, snagu, utjehu i istrajnost u vjeri.

 Don Ćorić je također izrazio zahvalnost svima koji su na bilo koji način pomogli te je današnji dan obilježen u miru, vjeri i blagostanju.  Don Dražen Kraljić, koji je  prošle godine prisustvovao svetoj Misi kao novozaređeni svećenik Kotorske biskupije pozvao je vjernike da 26.7., u 19 sati, u crkvi sv. Ane u Đurićima prisustvuju svetoj Misi te na taj način doprinesu tom svetom danu.

Do crkve svetoga Ilije na 240 metara nadmorske visine, s jedinstvenim pogledom može se doći samo pješačkom stazom. Nije  posve poznato kada je  crkva sv. Ilije sagrađena,  ali je, prema natpisu nad ulazom proširena 1556. godine, dok je zvonik podignut 1833. godine. Posebnu vrijednost u crkvi  su tri oltarske slike Josipa Tominca.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedila je  fešta u čast stolivskog patrona. Kako su mještani Stoliva obilježili današnji dan pogledajte na fotografijama Dux radija.