Sretan Uskrs!

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 12. travnja 2020. - 6:34
Autor: 

Katolici danas slave svoj najveći i najstariji blagdan Uskrs kao spomen uskrsnuća Isusa Krista i njegove pobjede nad smrću.

Uskrs je i prvi blagdan koji se slavi još od apostolskih vremena, a vuče podrijetlo u židovskom blagdanu Pashi. I dok su Židovi Pashom slavili čudesna Božja djela, koja je Bog pokazao izlaskom Izraelaca iz egipatskoga ropstva, kršćanska se vjera usredotočuje na Isusovo Uskrsnuće, to jest prijelaz iz smrti u život.

Prvotno se Uskrs slavio svake nedjelje, a od 2. stoljeća slavi se jedanput godišnje nakon prvoga proljetnog punog mjeseca, između 21. ožujka i 25. travnja.

Kao središnji blagdan crkvene godine, Uskrs se u liturgiji slavi punih pedeset dana, do Duhova ili Pedesetnice.

Uskrs je pomičan blagdan, utemeljen na lunarnom kalendaru sličnom, ali ne identičnom, hebrejskom kalendaru - u zapadnome kršćanstvu Uskrs uvijek dolazi na nedjelju između 22. ožujka i 25. travnja, a u istočnome kršćanstvu između 4. travnja i 8. svibnja.

Svjesni smo situacije kako kod nas tako i u čitavom svijetu te vam želimo, prije svega, da današnji dan provedete u zdravlju, miru, blagostanju i u krugu najbližih, jer je sada važno poštovati privremene vjere na dobrobit svih građana.