Spomen ploča Andriji Mauroviću

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 04. rujna 2019. - 10:30
Autor: 

Spomen ploča posvećena poznatom strip umjetniku Andriji Mauroviću (Muo 1901.- Zagreb 1981.) je napravljena i bit će postavljena na njegovoj rodnoj kući u naselju Muo, ali prethodno treba ispoštovati procedure u skladu sa opštinskim propisima i diplomatskom praksom, budući da je riječ o umjetniku koji je životom i umjetničkom karijerom vezan za Sloveniju i Hrvatsku.

Ova informacija Radio Kotoru je potvrđena u Mjesnoj zajednici (MZ) Muo, kao i u NVO Naša akcija, koje je kotorski strip crtač Zvonko Petović naveo kao organizatore donatorske plesne večeri, održane prije više od godinu, u cilju prikupljanja sredstava za pomenutu spomen ploču, postavivši i pitanje što je sa novcem i zbog čega još nije došlo do realizacije ove ideje.

“Prošle godine u maju smo podnijeli nekoliko inicijativa i dopisa MZ Muo i Sekretarijatu za kulturu i društvene djelatnosti opštine Kotor. Krajem avgusta NVO Naša Akcija i MZ Muo su organizovali donatorsko plesno veče na kojem su prikupljena sredstva za postavljanje spomen ploče Andriji Mauroviću na njegovoj rodnoj kući. Prošlo je više od godinu, međutim ništa se nije uradilo. Iznos prikupljenih sredstava nije bio mali. Uzgred, dok se MZ hvali da ima pun budžet i kasu, pitam gdje su prikupljena sredstva i kome smeta Andrija Maurović? Reći ću i ovo, čega se ne treba stidjeti. U Hrvatskoj, iako on pripada periodu bivše Jugoslavije, smatraju ga ocem hrvatskog stripa, ali to ne treba da bude neka prepreka da se ta ploča postavi. Ne treba ići u prebrojavanje krvnih zrnaca. Kultura i politika nikada nisu išle jedna s drugom”, kazao je Petović.

On smatra da bi postavljanje spomen ploče Andriji Mauroviću Mulu i Kotoru dalo jedan novi sadržaj, “jer bi se strip autori, ilustratori i slikari sa područja cijele Evrope, cijelog Zapada, Amerike i Rusije, okupljali ovdje”.

“Andrija Maurović je bio prvi čovjek sa prostora bivše Jugoslavije koji se bavio stripom. Radio je sa poznatim ruskim migrantima koji su stvarali u Beogradu - Mavoevim, Kuznjecovim i Lobačevim. Njegova škola stripa u Beogradu se zove Đorđe Lobačev. Ne treba zaboraviti da je Andrija Maurović naš zavičajni umjetnik rođen 1901. u mjestu Muo, u kući u kojoj danas živi vazduhoplovni kapetan Branko Đurović. Prije njega je u toj kući živjela porodica Herman. Roditelji Andrije Maurovića su bili vojni austrijski kapetan Dario Maurović i majka apotekarka iz Boke. Od velikih Muljanina većeg od njega nema, iako je stvarao na prostorima bivše Jugoslavije, a pri kraju života u Zagrebu”, kazao je Petović.

U MZ Muo su povodom iznijetih Petovićevih stavova izrazili čuđenje jer je, kako navode, nakon što je napravljena spomen ploča par mjeseci bila kod njega. Iz MZ Muo stigla je i fotografija spomen ploče.

Radio Kotor