ŠOSMO „Vida Matjan“ proslavila 70. obljetnicu rada

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 11. ožujka 2017. - 10:51
Autor: 

Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Vida Matjan“ proslavila je sinoć u crkvi Sv. Duha u Kotoru 70. obljetnicu postojanja.

„Umjetnička muzika i muzička pedagogija upravo jesu vrijednosti koje nisu muzejske, već vrlo žive i aktivne; vrijednosti koje zahtijevaju uvijek nove pristupe – stalno inoviranje i približavanje mladim generacijama. Njegovanje i izuzetno poštovanje koje je u ovom gradu od davnina pridavala muzičkoj umjetnosti, Muzička škola u Kotoru ne samo što je nastavila da prenosi na mlade generacije, već je u toku svog 70-ogodišnjeg djelovanja uspjela da pronađe takve forme i sadržaje rada čiji su rezultati davno prevazišli okvire školskog prostora i efekta“, rekla je, u svom obraćanju, ravnateljica Muzičke škole, Laura Jovanović. Ona je istakla da Muzička škola s ponosom nosi ime Slovenke Vide Matjan, utemeljiteljice i dugogodišnje ravnateljice Muzičke škole. Ravnateljica Laura Jovanović uručila je zahvalnice svim osobama i institucija s kojima škola njeguje dobru suradnju.

Posjetiteljima se obratio i generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih Veljko Tomić, koji je izrazio zadovoljstvo što ima čast nazočiti jednoj ovakvoj svečanosti. „Ono što krasi rad ove škole, smještene u srcu grada, ujedno i spomeniku kulture, jeste mogućnost da o muzici uče djeca - učenici različitih uzrasta i što su njena vrata otvorena svim građanima. Djeca od najranijeg uzrasta ovdje mogu da upoznaju muziku kroz pjesmu, igru i muzičke radionice“, istakao je Tomić.

Jubilej škole čestitao je i novoizabrani gradonačelnik Općine Kotor Vladimir Jokić, koji je govorio o izuzetnim uspjesima Muzičke škole, osnovane davne 1947. godine, uz želju da će Muzička škola nastaviti svoj uspješan rad i u budućnosti.  Pročitan je i telegram gospodina prof. mr. Janka Ljumovića, ministra kulture, koji nije bio u mogućnosti nazočiti ovoj svečanosti.

Mladi polaznici Muzičke škole „Vida Matjan“ su izveli glazbenu bajku „Besana šumska noć“, koju je osmislila Vida Matjan i koja se u ovoj školi izvodi već generacijama unazad. Nazočni su imali priliku pogledati i kratkometražni film autora Dušana Vulekovića o razvoju i radu Muzičke škole „Vida Matjan“.