Sjećanje na proslavu Spasovdana u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 09. svibnja 2024. - 14:01
Autor: 

Velikih kršćanski praznik SPASOVDAN – SPASOVO  -UZAŠAŠĆE  je blagdan koji se slavi četrdeset dana nakon Uskrsa, uvijek četvrtkom, a obilježava Kristovo uzašašće na nebo. Uzašašće u hrvatskoj kulturnoj baštini karakteriziraju spasovski ophodii i  procesje. Moli se za dobru ljetinu, blagosiljaju polja, vinogadi...  .        

U današnje vrijeme, u Tivtu , se ovaj veliki blagdan  obilježava svetom misom u crkvi sv.Antuna, procesijom i druženjem. uz čašćenje.

 Nekada je ova svetkovina u Tivtu  bila masovnija osobito zbog prakticiranja običaja pučkog karaktera, koji se svake godine na taj dan organizirao u blizini crkve sv.Antuna. Dobro se danas prisjetiti ovog obilježavanja SPASOVDANA u Tivtu, jer  je to dio duhovne baštine, koja se ne smije zaboraviti. .

O tome nam dokumentirano svjedoče fotografije,  jedna zabilješka iz novina i  usmena kazivanja tradicije.  Na Spasovdan je poslije svete mise  procesija bi krenula iz crkve sv.Antona u Tripovićima,  preko Petkovića i Gverovića do izvora Brštin, izlazila na Komat (granica Tivta i Mrčevca ).Procesija se kretala dalje do potoka Seljanovo (Granica sa Lastvom), prema Petkovićima, Mažine, preko Dola, natrag - do  crkve sv, Antona. Popodne je , na lokalitetu Brackovo bilo okupljanje Tivćana i gostiju na  velikoj  pučkoj  fešti.

Evo zabilježenog opisa pučke proslave Spasovdana u Tivtu, iz pera tadašnjeg gradonačelnika Šima Škanate,   Proslava Spasovdana u Tivtu , 1937.godine, Glas Boke, Kotor,15.5.1937.

„Ove godine je svečano proslavljena tradicionalna tivatska narodna svečanost Spasovdan.Uoči proslave Odbor za proslavu Spasovdana izdao je proglas na mještane i pozvao  da dostojanstveno, poput svojih djedova proslave taj dan.Na Spasovdan u 8 sati ujutro  održana je sv.Misa u župnoj crkvi Sv.Antona.Iza mise krenula je velebna procesija kroz mjesto iskićeno sagovima i zastavama i po cestama posutim cvijećem u dostojanstvenom redu sa glazbom na čelu. Muškarci oboružani  šaralijama, mušketima, kuburama i modernim oružjem, palili su na 15 vidljivih pozicija takozvane „baterije“: Momci, obučeni u narodnu nošnju, nosili su zastave .procesija  je završila „obilazak granica“u 11,15 prije podna.Poslije podne u 3 i po sata započelo je tradicionalno „Piće“ koje daje Općina , a održano je na  historijskom mjestu zvanom „Brackovo“

 

na Spasovdan, 9. 5. 2024.                                                 

Marija Mihaliček