Selektirani radovi na natječaju "Mladi ekoreporteri 2019."

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 08. travnja 2019. - 9:14
Autor: 

Nevladina organizacija ”EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori” po dvanaesti put organizira natječaj „Mladi eko-reporteri” u sklopu programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE). Posebne teme 2019. godine su bile: “Održiva proizvodnja i potrošnja” i “Eko škole”.

Na natječaj je stiglo preko 480 radova iz 33 osnovne i 16 srednjih škola. Tijekom ožujka je obavljen pregled svih pristiglih radova, a od onih koji su zadovoljili kriterije natječaja obavljena je selekcija koju će ocjenjivati žiri i dodjeljivati nagrade po kategorijama i starosnim grupama (12-15 i 16-19 godina). Najbolje plasirani među ekološkim fotografijama, eko člancima i odabranim video radovima bit će poslati na međunarodno natjecanje „Young Reporters for the Environment 2019”.

Zbog velikog broja pristiglih fotografija (oko 330) obavljena je selekcija tako da je u konkurenciji za nagrade ostalo po 30 fotografija osnovaca i 30 fotografija srednjoškolaca, koje su podijeljene u dvije tematske kategorije: „ekološke fotografije” i „fotografije biodiverziteta i predjela”. Posebnu grupu čini 20 radova na temu građanskog i ekološkog aktivizma (eko škole).

Od pristiglih 87 tekstova selekcijom je odabrano 35 ekočlanaka, kao i tekstovi o biodiverzitetu i predjelima (12-15 godina), i oni koji se bave održivom proizvodnjom i potrošnjom (16-19 godina).

Prijavljeno je 47 video radova, od kojih je odabrano 20 - 11 osnovaca i 9 srednjoškolaca.

Od 2. travnja 2019. desetočlani žiri ocjenjuje odabrane radove. Svečana dodjela nagrada je predviđena na Dan planete Zemlje, u ponedjeljak, 22. travnja, u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Selektirani članci, fotografije i video radovi moći će se pogledati tijekom tjedna na web stranici www,mladi-ekoreporteri.org.me.