"Savršeno ogledalo kreposti za sve majke i sve žene"

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 27. srpnja 2015. - 10:45
Autor: 

Jučer je Crkva proslavila blagdan sv. Joakima i Ane. Sv. Mise služene su u Tivtu, Lepetanima, kotorskom Starom gradu, a najsvečanije je bilo u Đurićima, gdje je služena jutarnja sv. Misa u novoj župnoj crkvi, a kasnije se slavila sv. Misa i u staroj župnoj crkvi.
Centralno sv. euharistijsko slavlje, u popodnevnim satima, predvodio je msgr. Srećko Majić, župnik peraški i opat sv. Jurja, uz koncelebraciju velikog broja svećenika, ne samo iz Kotorske biskupije, već i iz Vrhbosanske nadbiskupije i Beogradske nadbiskupije. Prije sv. Mise molila se krunica.
Don Srećko Majić je u propovijedi ukratko upoznao vjernike sa životopisom svetih Joakima i Ane. Istakao lik sv. Ane kao uzor današnjim ženama u strpljivom nošenju križa i življenju kršćanskih vrednota. On je naglasio da je njena vjera i pouzdanje u Boga ono čemu nas Sv. Ana može nadahnuti i ohrabriti u nasljedovanju Isusa Krista.
Na koncu propovijedi, don Srećko je kazao da je Sv. Ana "savršeno ogledalo kreposti za sve majke i sve žene."
Na kraju sv. Mise nazočne je pozdravio domaćin don Robert Tonsati. On je citirao Sv. Pavla koji Solunjanima preporučuje: "U svemu zahvaljujte, to je volja Božja za vas.", a potom je nastavio: "Tako i mi na kraju ove sv. Mise zahvaljujemo svemogućem Bogu što nas je okupio u ovako lijepom broju i dopustio nam i ove godine slaviti njegove ugodnike Sv. Joakima i sv. Anu, roditelje Blažene Djevice Marije." Potom je don Robert zahvalio don Srećku što se odazvao pozivu da predslavi sv. Misno slavlje. Također, on je zahvalio i ostaloj braći svećenicima, kao i svima koji su prethodnih dana uložili svoje vrijeme i trud kako bi učinili da ovaj župni blagdan prođe lijepo.
Nakon sv. Mise uslijedila je procesija, a potom ljubljenje relikvija. Zajedništvo je nastavljeno u župnom dvorištu gdje su vjernici tjelesnu okrepu našli u poslasticama koje su pripravile vrijedne domaćice.
Sv. Misno slavlje uzveličao je Zbor Sv. Jeronim, iz Herceg Novog.