„Sačuvajmo mir – za sigurnost Kotora i u Kotoru“

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 15. ožujka 2016. - 10:37
Autor: 

U cijelosti vam prenosimo priopćenje Anime:

„Prošla je sedmica dana od kada je zapaljena diskoteka Maxsimus –  kultno mjesto za provod i zabavu, mjesto u kom se održavaju maskenbali i maturske zabave, i gostuju izvođačke zvijezde. Mjesto koje je, sviđalo se to nekom ili ne, postalo jednim od simbola današnjeg Kotora, a koje ovim činom dobilo jednu mračniju i realniju dimenziju neodvojivu od stvarnosti koju simbolizuje.

Toj stvarnosti očito pripada i ćutanje odgovornih za bezbijednost grada koji u istu tišinu odlažu paljenje diskoteke, specijalce raspoređene po krovovima Kotora i sve češća ubistva i obračune interesnih grupa, u gradu prepoznatih kao „kriminalni klanovi“.

Razmijevanje i govor o najozbiljnijim događanjima u gradu ostaju na nivou ćakula, spekulacija o kontinuiranom „sukobu dva klana“ koji, u nedostatku jasnog osuđujućeg stava i akcija nadležnih, normalizuje i prihvata krajnje nasilje kao sastavni dio našeg svakodnevnog života. Moramo biti svjesni toga da će privikavanje na postojeći stepen nasilja rezultirati njegovom eskalacijom.

Kada će biti dosta? Da li će se vlast oglasiti tek onda kada stradaju njihovi najbliži, ili za sebe već imaju obezbjeđenje, a u Kotor zalaze samo kada ih obavijeste da neće biti nasilja pa da mogu mirno da šetaju ili spavaju. „Obični građani“ to odavno nisu u stanju, prvenstveno zbog nesnosne buke koju nadležni nisu kadri niti imaju volje da riješe već dugi niz godina. Tolerisanje ovakvih, naizgled nebitnih i tehničkih vrsta nasilja i zagađenja utrlo je put fizičkom nasilju koje je vrhunac dostiže likvidacijama i uništenjem imovine i objekata u samom srcu grada.

Mediji nas obavještavaju da policija „očekuje nastavak sukoba klanova“. Nećemo se pomiriti sa tim da smo potršna roba u Kotoru i da je Kotor mrtva kulisa kojim špartaju kruzerovci/e kao po gradovima koji su preživjeli prirodne katastrofe. Opiremo se strahu i licemjerju ovakvih politika i javnih govora.                                                                             

U srijedu 16. marta u 17.00 na Trgu od oružja organizujemo performans „Sačuvajmo mir - Za bezbjednost Kotora i u Kotoru“ kako bismo iskazali zabrinutost zbog sve veće nesigurnosti  grada i života ljudi u njemu. Ovaj performans će, kao i prethodni, biti održan u sklopu akcija za mir koje Anima realizuje povodom aktuelne političke krize u zemlji, svake srijede, sve dok se kriza ne razriješi“.