Rujanski broj Hrvatskog glasnika

Time to read
4 minutes
Read so far

Četvrtak, 13. listopada 2016. - 11:18
Autor: 

Iz tiska je izišao 137. – rujanski broj Hrvatski glasnika.

Ovaj broj vam donosi novosti s proslave 850. obljetnice kotorske katedrale, priču o zanimljivom Lastovljaninu Đurici Nikoliću, kroniku HGD-a i novosti iz Hrvatskog nacionalnog vijeća, a posebno izdvajamo intervju s Adrijanom Vuksanovićem, nositeljem izborne liste HGI – OD SRCA, koji vam u cijelosti prenosimo.

HGI samostalno na izbore - Vuksanović nositelj liste

 

U Crnoj Gori održat će se 16. listopada parlamentarni izbori. Ovo su deseti parlamentarni izbori od uvođenje višestranačja i četvrti u nezavisnoj Crnoj Gori. Prethodni izbori za crnogorske poslanike održani su 14. listopada 2012.
Istodobno će biti održani i izbori za odbornike u lokalnim parlamentima Kotora i Budve. Hrvatska građanska inicijativa, jedina stranka s hrvatskim predznakom u Crnoj Gori,nastupit će samostalno na državnoj razini i na izborima u Kotoru. Tim povodom razgovarali smo s nositeljem liste HGI-ja, Adrijanom Vuksanovićem.

Nedavno ste proslavili 14. obljetnicu postojanja Hrvat­ske građanske inicijative. Kako gledate na dostignuća jedine stranke Hrvata u Crnoj Gori?

Hrvatski narod u Crnoj Gori umnogome je oplemenio pro­stor u kojem živi. Ne moram nabrajati jer su poznata naša dostignuća u prošlosti, koja su naš zajednički ambijent učinila bogatijim u duhovnom, društvenom, pa ako hoćete i estetskom smislu. Sve što su Hrvati stvarali na ponos je Crnoj Gori i ona se time treba predstavljati pred svijetom. Što bi značila Boka kotorska bez katedrale sv. Tripuna ili otoka Gospe od Škrpjela? Bila bi i dalje lijepa, ali i siromašnija. Narod koji je njegovao i njeguje te i takve civilizacijske vrijednosti mora imati i svoj politički identitet. Radujemo se našem zajedništvu sa svim ostalim građanima Crne Gore. Ne samo da se radujemo, nego i izgrađujemo to zajedništvo, ali Hrvate mogu najbolje razumjeti Hrvati, a samim tim i zastupati. Zbog toga je zna­čaj Hrvatske građanske inicijative nemjerljiv. Pripadam mlađoj generaciji HGI-ja i duboko poštujem sve moje starije prethodnike koji su svojim ugledom i znanjem afirmirali jedinu stranku Hrvata u Crnoj Gori. Na nama mlađima je da održimo taj kontinuitet i dodatno je ojačamo.

Trebalo je prije 14 godina u svoj program unijeti naše zalaganje za neovisnu Crnu Goru i njezinu poziciju u euroatlantske integracije. Ne moram Vas podsjećati, to je vrijeme predreferendumske Crne Gore, vrijeme izrazite političke i društvene napetosti. Mi smo tada hrabro iskazali ono što osjećamo i to unijeli u svoj program. Danas, hvala Bogu, Crna Gora živi svoju nezavisnost. Čvrsto sam uvjeren da nam vizije i hrabrosti neće manjkati i za druga dostignuća koja će našu zbilju učiniti boljom. Djelovanjem Hrvatske građanske inicijative položaj Hrvata i klima u kojoj žive znatno je poboljšana. No, to je proces i ne smijemo statirati u njemu. Kao stranka stipendiramo jedanaest studenata, a Školu engleskog jezika u Kotoru i Tivtu vodimo i financiramo vlastitim sredstvima. Sudjelovali smo u organizaciji više od stotinu kulturnih manifestacija. Pomogli smo u realizaciji mnogih sportskih i umjetničkih događaja. Mi smo nastavljači i čuvari bogate tradicije Hrvata u Crnoj Gori.

Nastavit ćemo kontinuitet i dinamiku, koliko god to bilo zahtjevno. Naša dostignuća teško je pobrojati na ovome mjestu. Drago mi je što su ta postignuća građani prepoznali i vrednovali.

Bližimo se državnim izborima, na kojima nastupate samostalno. Vi ste na čelu liste „HGI od srca“. Kakva su Vaša očekivanja?

Važnost ove političke utakmice je velika. Mišljenja smo da svi narodi moraju imati svoje političke predstavnike, pa samim tim i Hrvati. Sva dostignuća na raznim poljima društvene zbilje, kako u prošlosti, tako i u sadašnjosti, moramo i politički zastupati.

Sada smo u potpunosti posvećeni kampanji. Jako smo zadovoljni na koji način vodimo naše predizborne aktivnosti. Razlog tome i je iznimno pozitivan dojam koji smo ostavili na veliki dio građana koji nam otvoreno upućuju pohvale. Siguran sam da nijedna stranka, s malim novčanim sredstvima koje imamo, nije uspjela ovo što smo mi. Ponosan sam što nitko od ugled­nika HGI-ja nije uputio nijednu pogrdnu riječ prema bilo kome. Želimo i jesmo osvježenje na crnogorskoj političkoj sceni i ponašamo se onako kako bismo voljeli da ona izgleda, kultivirana i civilizira­na. Zbog toga nećemo davati doprinos u vulgarizaciji ove političke utakmice. Tako ćemo se ponašati i ubuduće. To je naš doprinos, između ostalog, kvaliteti ovog društva. Lako je dobivati glasove napadajući druge. Mi pričamo samo o sebi i tako afirmiramo vrijednosti koje smo dužni svi njegovati.

Vjerujem i očekujem da ćemo prijeći zacrtani cenzus, odnosno da ćemo ostvariti 0,35% potpore od ukupnog broja građana koji izađu na izbore. Ono što nam ne ide u prilog je to što sve upućuje da će biti velika izlaznost, a samim tim trebat će nam i veća potpora. No, ja vjerujem u pozitivan ishod jer vjerujem da građani shvaćaju značaj političkog zastupanja našeg naroda u institucijama države Crne Gore. Mogu slobodno reći da nismo nikada imali ovako kvalitetnu kampanju koja je medijski odlično popraćena.

Nedavno ste dobili pohvalu iz nevladinog sektora, konkretno od MANS-a, da ste jedini od svih stranaka transparentno prikazali utrošena sredstva.

Hrvatska građanska inicijativa je najmanja stranka s parlamentarnim statusom u Crnoj Gori. Samim tim i naša stranačka infrastruktura je mala. Zbog toga da bismo bili uspješni, moramo biti kreativniji i voditi svoje aktivnosti dinamičnije od drugih. Izvještaj MANS-a nas veseli jer je to i verifikacija našega poštenog i predanog rada. Tako ćemo raditi i ubuduće jer samo tako i znamo.

Jeste li u nečemu pogriješili?

Hrvatska građanska inicijativa ušla je u svoju 15. godinu postojanja. Ta činjenica služi na ponos svima nama jer opstati na političkoj sceni, unatoč raznim otežavajućim okolnostima, zaista je uspjeh. Sigurno smo nekad i napravili neku pogrešku, ali nikada je nismo napravili svjesno. Osobno, svaku svoju pogrešku, koliko god bila bolna, doživljavam i kao poticaj za daljnju izgradnju. Kao stranka jasno uočavam da nismo dovoljno pred javnošću prezentirali svoje uspjehe i ostvarenja. Sada smo u ovoj kampanji to ispravili i vidim da građani pozitivno reagiraju na naše inicijative i sve ono što smo postigli.

Hrvatsko srce za Crnu Goru

Na listi HGI-ja za crnogorski parlament nalaze se 42 imena. Uz nositelja liste Adrijana Vuksanovića, tu su Marija Vučinović, predsjednica stranke i ministrica bez porfelja u Vladi Crne Gore, Ilija Janović, aktualni potpredsjednik Općine Tivat, Zvonimir Deković, predsjednik HNV-a, Ljilja­na Velić, predsjednica podružnice HGI - Kotor, Ljerka Dragičević, poslanica u Parlamentu, Blanka Radošević Marović, pomoćnica ministra za manjinska prava, Svjetlana Zeković, dječji kardiolog, Dijana Milošević, potpredsjednica HGD CG, Marin Čaveliš, član HGD CG, Andrija Krstović, povjerenik HGD CG za Tivat...

HGI nastupit će na izborima u Kotoru pod sloganom - Za bolji Kotor - HGI od srca! Nositelj liste je Ljiljana Velić, predsjednica općinskog odbora stranke. Na izbornoj listi su ugledne građanke i građani Kotora, a zastupljenost žena je 45 posto.

Razgovor vodila: Tijana Petrović