Romi da su odlučniji u političkoj afirmaciji

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 19. veljače 2019. - 14:21
Autor: 

Za punu integraciju Roma u crnogorsko društvo neophodna je i njihova politička afirmacija, ocijenio je poslanik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović, navodeći da romska populacija mora intenzivnije artikulirati želju za političkim životom.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda preporučio je Odboru za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva da zakonski princip o stjecanju prava na jedan poslanički mandat, koji se primjenjuje samo za pripadnike hrvatskog naroda, osigura i za predstavnike romske manjinske zajednice u Crnoj Gori.

Vuksanović je istakao da je za punu afirmaciju bilo kojeg naroda neophodna i njegova politička afirmacija.

On je kazao da podržavaju potrebu Roma da se integriraju u crnogorsko društvo, uz svijest da moraju i sami biti odlučniji u tim nastojanjima.

"Multikulturalizam podrazumijeva postojanje partikularnih kultura i sigurno je i da Romi u tom dragocjenom pluralizmu Crne Gore imaju svoje mjesto, a na njima je da intenzivnije artikuliraju želju za političkim životom", rekao je Vuksanović agenciji Mina.

Kada se povlači paralela između Hrvata i Roma u Crnoj Gori, prema njegovim riječima, mora se uzeti nekoliko činjenica u obzir osim one kvantitativne koja proizilazi iz rezultata posljednjeg popisa od 2011. godine.

"Često s ponosom ističemo da su, u novije doba Hrvati organizirani od 2002. godine i da su kroz djelovanje Hrvatske građanske inicijative doprinijeli rješavanju pitanja od izuzetne važnosti za Crnu Goru. To govorimo, ne da bi prigovarali, ili zabijali prst u oko bilo kome, već da bi istakli svoj odnos prema zajedničkoj kući u kojoj smo rođeni i u kojoj živimo“, naveo je Vuksanović.

On je naglasio da hrvatska nacionalna manjina ima dugu političku tradiciju na ovim prostorima, a što svjedoči prisutnost stranka s hrvatskim predznakom u Boki kotorskoj još dvadesetih i tridesetih godina 20. stoljeća.

"Hrvati su u Crnoj Gori autohtoni i ostavili su dubok trag u kulturi i duhovnosti“, rekao je Vuksanović.