Renata Marstjepović - Moje iskustvo staža u Europskom parlamentu

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 20. studenog 2023. - 9:15
Autor: 

Zahvaljujući Adrijanu Vuksanoviću, i Hrvatskoj građanskoj inicijativi, dobila sam mogućnost odraditi staž u trajanju od 6 tjedana u uredu hrvatske zastupnice Sunčane Glavak, koja zastupa HDZ u Europskom parlamentu. Ovo iskustvo je bilo obogaćujuće, jer sam mnogo naučila, i upoznala puno ljudi. Zastupnica Sunčana Glavak i njeni asistenti su me srdačno primili, a njeni asistenti su me podučavali svakodnevnim zadacima koje inače oni obavljaju, a koje sam i ja imala prilike obavljati tijekom ovog staža. Omiljeni zadatak tijekom staža bio mi je pratiti sjednice raznih odbora ili EPP grupe (kojoj pripada zastupnica Glavak). Bio je užitak pratiti te sjednice uživo, slušati o aktualnim svjetskim temama, i slušati mišljenja zastupnika o raznim problemima s kojima se suočava Europska unija. Jedan od mojih zadataka bio je pratiti te sjednice i praviti bilješke za zastupnicu Glavak.

Drugi jako pozitivan aspekt ovog staža bio je taj što sam upoznala puno bitnih ljudi. Sem osoba koje rade u uredu zastupnice Glavak, upoznala sam brojne Hrvate koji također rade ili stažiraju u Europskom parlamentu. Uz to, upoznala sam i puno ljudi iz ostalih država Europske unije.

Nadam se da će i drugi ambiciozni mladi Hrvati i Hrvatice iz Crne Gore imati priliku obaviti ovaj staž, kako bi iz prve ruke vidjeli kako funkcionira Europski parlament. Ovaj staž je za mene bio vrijedno iskustvo. Mnogo sam naučila, i mislim da će ovo iskustvo imati pozitivan utjecaj na dalji razvoj mog profesionalnog puta. Zbog toga sam jako zahvalna na ovoj prilici zastupnici Glavak, Adrijanu Vuksanoviću, i HGI-ju.