Reagiranje na pogrešku u katalogu KotorArta

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 14. kolovoza 2015. - 10:19
Autor: 

Ovogodišnji KotorArt je obogatio kulturnu  ponudu našeg podneblja i umnogome doprinio tome da širi auditorij uživa u raznovrsnim umjetničkim izvedbama. S radošću smo pratili program ovog značajnog festivala i uživali u njemu. Ovom prigodom upućujemo iskrene čestitke organizatorima i svima koji su bili aktivni sudionici dešavanja na njemu.

Međutim, prinuđeni smo reagirati na jednu očitu pogrešku koja se potkrala u Katalogu VII. Međunarodnog festivala KotorArta. Naime, na stranici 141. navodi se da je Blažena Ozana Kotorka „rođena u srpskoj pravoslavnoj porodici Kosić“, kao i da je "na krštenju  dobila ime Katarina.“  Kao izvor ovog podatka, na istoj stranici, navodi se Istorijski leksikon Crne Gore, koji je tiskao Daily Press – Vijesti,  2006. godine.

Kako nam se veliki broj ljudi obratio ukazavši na ovu pogrešku, a  prethodno provjerivši dati iskaz u navedenom Istorijski leksikon, utvrdili smo nepostojanje ovakve tvrdnje u istom, što smo, znajući elementarne povijesne činjenice povezane s našom blaženicom i sami predvidjeli. Naime, u Leksikonu, na stranici 133., a na koji se autor kataloga poziva, doslovno stoji: „Rođena je u crnogorskoj porodici Kosić i na krštenju je dobila ime Katarina.“

Vjerujemo i nadamo se da se ovakve pogreške neće ponavljati, kako bi Festival zadržao visoku razinu i u umjetničkom i svakom drugom smislu.

 

 

S poštovanjem

Adrijan Vuksanović,

predsjednik Hrvatske krovne zajednice Dux Craotorum