Razmjena iskustava: veleposlanici dali globalni osvrt

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 16. srpnja 2021. - 14:23
Autor: 

Prvi dan konferencije “Nova normalnost: promatranje, promišljanje, preoblikovanje umjetnosti i kulture nakon Kovida - 19”, zamišljen kao panel pod nazivom Globalni osvrt, organiziran  je jučer, u četvrtak, u crkvi Sv. Duha, s početkom u 19 h.

Svoja izlaganja o tome kako je Covid utijecao  na njihove zemlje i na koji način su u kulturnom sektoru prevazilazili krizu, iznijeli su veleposlanici Bosne i Hercegovine, Nj.E. Branimir Jukić, Ruske Federacije, Nj.E. Vladislav Maslenikov, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Nj.E. Karen Medoks, Sjedinjenih Američkih Država, Nj.E. Džudi Rajnke, Europske Unije u Crnoj Gori, Nj.E. Oana-Cristina Popa, Republike Hrvatske, Nj.E. Veselko Grubišić, Republike Francuske u Crnoj Gori, Nj.E. Kristijan Timonije, Savezne Republike Njemačke, Nj.E. Robert Veber kao i gđa. Ute Frajser, zamjenica šefa diplomatske misije i konzulica Austrije u Crnoj Gori. Nj.E. Đin Lju, veleposlanik  Narodne Republike Kine u Crnoj Gori, nije bio u mogućnosti uživo prisustvovati panelu te je publika imala prilike čuti njegovo izlaganje online.

Na početku panela, prisutne je pozdravio gradonačelnik Kotora, g. Vladimir Jokić, a moderatorica  večeri bila je gđa Milica Nikolić, generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO.

Goste je pozdravio i sudjelovao u panelu g. Siniša Šešum, šef Antena kancelarije iz Sarajeva u okviru UNESCO Regionalnog biroa za znanost  i kulturu u Veneciji.  Kompletan projekt podržan je od strane UNESCO-a, a u okviru Programa participacije za period 2020.-2021. godine.

Svaki sudionik  panela iznio je stanje u kulturnom sektoru u zemlji čiji je veleposlanik nakon čega bi uslijedila pitanja ili diskusija.

“Naši najveći muzeji, poput Ermitaža iz Sankt Peterburga i Tretjakovska galerija u Moskvi, imali su gubitak od 80 procenata tokom 2020. godine.” – iznio je podatak veleposnaik Rusije, Vladislav Maslenikov. Mnogi veleposlanici  su iznijeli činjenicu da je digitalizacija ta koja je dala najveći doprinos prevazilaženju krize. “Nedavno je svjetski poznati ruski dirigent Valerij Gergijev procijenio da je za tri pandemijska mjeseca april – jun u 2020. godini, 72 miliona gledalaca pratilo programe Marinski teatra emitovane putem interneta”- dodao je g. Maslenikov. Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država, Nj.E. Džudi Rajnke istakla je da “smo mnogo naučili iz predhodnog perioda. Tokom pandemije, život je bio skoro isključivo virtuelni, online platforme su zaživjele baveći se zanimljivim kreativnim sadržajem, od kojih je veći dio bio dostupan svima.” Veleposlanik  Bosne i Hercegovine, Branimir Jukić, istakao je solidarnost koja se iskazala u periodu krize: “Mislim da je svako društvo zastalo, uzelo pauzu i dobro promislilo šta je to što je suštinski važno.”

Hrvatski veleposlanik  Veselko Grubišić osvrnuo se na godinu pandemije u Hrvatskoj i izazove u sferi kulture, naročito imaju u vidu da je Rijeka nosila titulu europske kulturne prijestolnice za 2020. godinu. “Usprkos svemu tome, pokušali smo da se pregrupišemo i nađemo načine funkcioniranja u virtualnom svijetu. Predstavljajući modele financijske pomoći sektoru kulture tijekom pandemije, veleposlanik  je iskazao nadu da “ćemo kulturu i umjetnost cijeniti više nego ikada”.

U svom video obraćanju, kineski veleposlanik, Đin Lju istakao je da “ako je tijelu potrebno iscjeljenje putem moderne medicine, duši je potrebna utjeha kroz kulturu i umjetnost.” Također, najavio je dva koncerta na  KotorArtu u serijalu „China Stage“, s mladim umjetnicima iz Šangaja.

Veleposlanica  Karen Medoks, jasno je istakla jednu pozitivnu perspektivu kompletne situacije podsjećajući na Šekspira, koji je upravo živio i radio tijekom pandemije, tijekom koje su bila zabranjena javna okupljanja, a kazališta bila zatvorena. Istakla je  da je tijekom tog vremena, Šekspir bio najkreativniji, stvarajući kapitalna djela svjetske literature.

 

Ulaz na sve programe KotorArt je besplatan, uz obveznu registraciju. Svi paneli u okviru konferencije Nova normalnost, od 15. do 19. 7.bit će prenošeni uživo.