Radost Svetoga Ante

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 14. lipnja 2016. - 9:45
Autor: 

Jučer su štovatelji Svetoga Antuna ispunili crkvu svete Klare i uz najljepše glasove dječjeg zbora kotorske katedrale prisjetili su se jednog od najomiljenijih svetaca Katoličke crkve, zaštitnika siromašnih i potlačenih, ribara, mornara, starih ljudi i djece.

Euharistijsko slavlje predvodio je fra Filip Karadža koji se u dijelu svoje propovijedi upravo osvrnuo na važnost djeteta i djetetove vjere: „Ovaj lijepi, dragi svetac se uvijek slika sa djetetom Isusom. Razlog tome je njegovo mistično viđenje gdje mu se Isus očitovao kao dijete i koji mu je sišao u naručje. To nije ništa drugo nego ono ponovno sjećanje koje se dogodilo na Božić, to je sveta inkarnacija, utjelovljenje Božje. Zato i blagoslivljamo djecu danas, sjećajući se onoga mističnog viđenja svetoga Ante, koji je u svoje naručje uzeo Isusa i time je pokazao da smo svi njegova djeca, i da smo jedino sigurni ako smo u Božjem naručju. Kome god se u životu izručimo, može nas ispustiti iz ruku, pa se možemo egzistencijalno i esencijalno razbiti. Ali ako se prepustimo u Božje ruke, ako dozvolimo da nas on pridrži pri svome srcu, onda nikada nećemo biti izgubljeni. Draga djeco, ako se budete držali u naručju Isusovom, kao što je Sveti Ante držao Isusa, onda ćete biti sretni. U životu je važno da ne podcjenjujemo dječju vjeru, niti da podcjenjujemo dječju mudrost. Ne toliko što su naučili ljudskoga znanja, nego što imaju nutarnjega srca i što imaju želje da se izruče Bogu, onako djetinje, nevino.

Draga djeco i dragi odrasli, evo Sveti Ante nam je pravi primjer kako možemo ostvariti bogoljublje i pravo čovjekoljublje. Nemoguće je voljeti Boga koga se ne vidi, ako ne ljubimo brata čovjeka kojega vidimo i s kojim živimo. To je sva mudrost, i iz te Božanske mudrosti učimo i bit ćemo zauvijek sretni kao što je to bio Sveti Ante.“

Na kraju svete Mise kako je to običaj blagoslovljena su djeca, kruh i cvijeće koje je krasilo oltar posvećen Svetome Anti, a nakon euharistijskog slavlja za djecu i sve prisutne bilo je pripremljeno blagovanje.