Radionica "Alati jačanja prekogranične saradnje" održana u Dubrovniku

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 24. ožujka 2016. - 11:21
Autor: 

Radionica pod nazivom "Alati jačanja prekogranične saradnje" održana je jučer  u prostorijama Razvojne agencije Grada Dubrovnika (DURA) u suradnji sa Savjetom Europe.

O instrumentima i preporukama u oblasti prekogranične suradnje govorila je gospođa Alina Tatarenko, predstavnica Savjeta Europe dok je dosadašnja europska iskustva i alate prekogranične suradnje Savjeta Europe predstavio Daniele Del Bianco, direktor Instituta za međunarodnu sociologiju (ISIG) iz Goricije, Italija. Prisutnima se također  obratio i Gyula Ocskay, generalni tajnik servisa za prekogranične inicijative centralne Europe, Mađarska (CESCI).

U okviru radionice održana je panel diskusija na kojoj je u ime Općine  Kotor govorila koordinatorica Kancelarije za međunarodnu suradnju Jelena Stjepčević. Tema diskusije bila su dosadašnja iskustva općina u prekograničnim inicijativama kao i prijedlozi buduće suradnje s  gradom Dubrovnikom i ostalim gradovima iz okruženja unutar financijske perspektive IPA II. (2014. -2020. ), posebno u okviru trilateralnog programa Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora koji je trenutno otvoren. Sudjelovanje u panel diskusiji također su uzeli i predstavnici Općine  Herceg Novi.

Ovom prilikom su potencijalnim prekograničnim partnerima predstavljene neke od projektnih ideja na čijoj je identifikaciji u skladu s usvojenom metodologijom radio projektni tim Općine  Kotor u okviru projekta Adrigov. Predstavnici Savjeta Europe i  prisutni gosti ovom prilikom su upoznati sa činjenicom da se, prema evidenciji državnog  tajnika za EU integracije  nacionalnog koordinatora za instrument pretpristupne potpore  veleposlanika Andrije Pejovića, Općina  Kotor pokazala kao najuspješnija u oblasti prekogranične i regionalne suradnje, te da je sa svojim poduzećima i institucijama u prethodnoj fiancijskoj perpektivi IPA 2007. -2013. uspjela da privuče oko milijun i pol eura iz različitih europskih fondova.

Zaključeno je da Općina Kotor planira aktivno sudjelovanje  u realizaciji budućih prekograničnih i transnacionalnih programa posvećenih promociji turizma, kulturnog i prirodnog nasljeđa, zaštiti životne sredine, poticanju zapošljavanja, mobilnosti radne snage i socijalne inkluzije te dugoročnom razvoju uključenih regija i jačanju transnacionalne, ekonomske i društvene suradnje.

U ime Općine Kotor događaju su također  prisustvovali sekretar Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine Nenad Vukadinović kao i predstavnici Kulturnog centra ,,Nikola Đurković” Kotor Jasmina Bajo i Tanja Miljenović i kotorskog NVO sektora iz Eko Centra Delfin Ljilja Radunović i Žarko Radulović.