Prvopričesnici su dar Katedrali za njen 850. rođendan

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 06. lipnja 2016. - 10:51
Autor: 

Jučer je u kotorskoj katedrali održana svečana sveta Misa uoči završetka vjeronaučne godine a sakrament Svete pričesti primilo je deset vjeroučenika Kotorske biskupije: Antonio Knezović, Andrea Marinić, Pavo Vičević, Martin Petrović, Luka Grgurević, Ivan Milošević, Viktor Brkanović, Matija Brkanović, Mateja Fildeak i Marin Milošević.

Sakrament Svete pričesti podijelio je fra Filip Karadža koji je svoju propovijed posvetio jučerašnjim slavljenicima: „Danas će vaše krštenje dobiti jednu puninu, time što ćete primiti tajnu Svete pričesti. Pod prilikom kruha i vina mi ćemo se pričestiti i time se sjediniti s njime. Jer jedna drevna izreka kaže: Čovjek je ono što jede“. Mi kada jedemo tijelo Kristovo, kada primamo Svetu Pričest, postajemo jedno s onim koji je u toj pričesti. Time što smo primili Isusa Krista, mi pokazujemo svoj identitet, da smo Isusovi učenici, da smo kršćani.

Vaši životi u mladosti osvježavaju crkvu. Gledajući vas i mi se svi rado sjetimo svoje Svete pričesti. Dragi prvopričesnici, vi sada ozbiljnije pristupate životu. Kada primite pečat Duha Svetoga u Svetoj krizmi, onda ćete biti kršćanski potpuno inicirani u novi vjernički i društveni život. Ali ovaj današnji čin je veliki korak u vašem životu. Jer susresti se s Isusom nije uopće mala stvar. Vi Isusa volite najiskrenije, vaša ljubav je iskrena i ne traži nikakvu taktiku. Ako Isusa Krista stavite u svoje srce, onda će vam cijeli život proći u istinskoj ljubavi prema njemu i prema onima koji vas okružuju. Sveta pričest koju ćete primiti kao Isusovu prisutnost pomoći će vam da se u svom životu ostvarite. Sjećajte se uvijek ovog dana, nemojte ga nikada zaboraviti jer Isus kaže: „Ako vi mene ne zaboravite, neću ni ja vas u kraljevstvu svome“.

Na kraju euharistijskog slavlja prvopričesnicima se obratio i njihov župnik don Anton Belan, zahvalivši se roditeljima i posebice vjeroučiteljici sestri Dragici Kuštre na požrtvovanosti i prenesenom znanju:

„Dragi prvopričesnici, vi ste najljepši dar ove katedrale u godini njenog jubileja. Kada govorimo o našoj katedrali onda ističemo njenu starinu, njenu romaničku arhitekturu, bogatstvo njene riznice, ljepotu njenog  oltara i  zlatne oltarske pale.  A koliko je samo bilo generacija prvopričesnika pod svodovima ove katedrale. Mi gradimo crkve da bi one izgrađivale nas, i pripremale za djecu, i podsjećale nas da nas ima. Dragi prvopričesnici, ponesite ovaj dan u život i imajte na pameti da ste dar ovoj Katedrali za njen 850. rođendan“.

Dječji zbor Katedrale je svojim drugarima uzveličao  njihov dan prigodnim napjevima.