Prvo protupožarno plovilo na moru u Boki kotorskoj

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 14. veljače 2017. - 8:59
Autor: 

Predstavnici kompanije Adriatic Marinas - Porto Monenegro i tivatske kompanije NavarIncorporated potpisali su jučer  Ugovor o saradnji, kojim će brodograditelji Navar-a u narednih osam mjeseci izgraditi protupožarni brod dužine 9.79m, rađen po zajedničkom idejnom projektu, za potrebe tivatske marine za superjahte, ali i lokalne zajednice.

Prema brodograditeljskom projektu, protupožarno plovilo pogonjen a dva yanmar motora snage po 125ks razvijat će brzinu od 20 čvorova. Na plovilo ce biti instaliran i dodatni motor iste snage s pumpom MGS-P30ST kapaciteta 3000L/min i pritiska 10bar, te dva monitora kapaciteta 1200l/min od kojih jedan s vodom, a drugi kombinacijom vode i  protupožarne pjene i visinom mlaza u udaljenosti do 80m, što je dovoljno kapaciteta da sanira početni požar na plovilu i do 250m. Osim saniranja početnih požarnih situacija na plovilima u Bokokotorskom zaljevu, kao jedino ovakvo plovilo u Crnoj Gori, u praksi će moći da djeluje i za saniranje požara na kopnu, kada su u pitanju primorske kuće ili otoci zaljeva.

„Vatra na palubi jahte je ozbiljna situacija za bilo koju marinu, a razlika između manjeg incidenta i katastrofe na vodi temelji se samo na posjedovanju tehničkih i ljudskih resursa za brzo rješavanje situacije.Tokom poslednjih nekoliko mjeseci intenzivno smo sarađivali sa projektantima kompanije Navar i timom Službe zaštite i spašavanja OpštineTivat kako bi projektovali plovilo s najboljim tehničkim uslovima i kapacitetima za gašenje požara – ovo će biti brod ne samo marine Porto Montenegra već i čitave lokalne zajednice“, istakao je, pri potpisivanju Ugovora, direktor marine Porto Montenegro Toni Braun (TonyBrowne).

„Dugogodišnja saradnja kapetana i posade, kao i menadžmenta Porto Montenegra sa ciljem 24h usluge servisa jahti, iznjedrila je jednim ovakvim projektom, koji je odličan primjer kako se sa međunarodnim investitorom u gradu, razvijaju i mala lokalna preduzeća. Naša kompanija raste sa Porto Montenegrom, na obostrano zadovoljstvo. Ambiciozno ulazimo u novu eru razvoja naše forme, brodogradnjom jednog ovakvog protivpožarnog plovila, koje će biti gotovo za 8 mjeseci, i spremno za upotrebu“, dodao je generalni menadžer NavarIncorporated Božo Zgradić, koji sa svojim saradnicima razvija porodični biznis.

„S primarnim ciljem da zadovolji sve sigurnosne aspekte i mogućnosti da pomogne prilikom gašenja požara na jahtama i objektima na kopnu ili moru, ali i da ima manevarske sposobnosti da vrlo brzo uplovi do svakog veza u marini ili mandraća u akvatorijumu našeg zaliva, bio nam je izazov da kreiramo sopstveno plovilo – jer čak i na svjetskom tržištu u linijskoj proizvodnji nije bilo broda koji bi zadovoljio sve naše zahtjeve, a kada je sigurnost u pitanju, nismo željeli da pravimo kompromis“ – istakao je menadžer za sigurnost i zaštitu životne sredine u marini Aleksandar Drakulović.

Pored opreme za gašenje požara i prvu pomoć, ovo plovilo posjedovat će nosila i dizalicu za izvlačenje ljudi i objekata iz mora, kojima pokriva brzo i efikasno rješavanje svih potencijalnih nezgoda u vodi. Menadžment marine Porto Montenegro posvećen je konstantnoj procjeni rizika, kao i planovima za vanredne situacije na osnovu kojih svakom klijentu, garantira siguran boravak u marini.