Prva sveta pričest za blagdan sv. Roka u Donjoj Lastvi

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 16. kolovoza 2023. - 11:25
Autor: 

Blagdan sv. Roka obilježen je danas u istoimenoj crkvi u Donjoj Lastvi. Blagdan je poseban i radostan, jer je održana i prva sveta pričest.

Don Nikola Majić je govorio o značaju zajedništva među ljudima, bez obzira na to koje je netko vjere. Ne treba biti svađe, razdora, već se svi moramo uvažavati i međusobno poštivati. Osvrnuo se i na bitne stvari u čovjekovu životu, kao i prepreke koje se moraju svladati, posebno djeca i mladi ljudi, pred kojima je život pun izazova.

Svečana sveta misa održat će se u 19 sati, također u crkvi sv. Roka u Donjoj Lastvi.

„Sveti Roko se rodio 1295. godine u Montpellieru u južnoj Francuskoj. Otac mu je bio grof, a njegovi su se pređi borili za oslobođenje Svete zemlje. Prema najstarijem Rokovu životopisu, koji je vrijedan povjerenja, roditelji su ga od Boga izmolili učinivši zavjet. Dulje su vremena bili bez poroda, a tako su željeli djecu. Molili su i zavjetovali se i Bog im je dao sina, koji će postati slavan svetac. On je još prije nego je navršio 20 godina  i ostao bez roditelja. Tada je prodao sva svoja dobra i novac podijelio siromasima, te se kao siromašan hodočasnik uputio prema Rimu. Učinio je, dakle, ništa manje nego što Isus traži od svakoga tko želi biti savršen. Na svome hodočašću u Rimu, Roko se zaustavio u Acquapendente, gdje se dao na dvorenje okruženih bolesnika u bolnici. Daljina njegova postaja hodočašća bila je Cesena, a onda Rim. Ondje se zadržao oko 3 godine, te se na povratku u domovinu zaustavio u Riminiju, Novari i Piacenzi. Sva su ta mjesta njegova putovanja bila ispunjena djelima ljubavi prema bolesnicima. Za vrijeme velike pošasti kuge 1522., 1527. i 1530. godine bolnica je u Rimu odigrala važnu ulogu jer su u njoj našli utočište brojni bolesnici. Sveti Roko je bio biran kao zaštitnik protiv kuge, što je veoma pridonijelo njegovom štovanju i slavi. Samo u Italiji podignuto mu je oko 3.000 crkva, kapela i oratorija. Štovanje sveca proširilo se po cijeloj Europi, uključivši i cjelokupno hrvatsko jezično područje“.